Blueborne fix rolt uit voor Samsung apparaten

Steeds meer Samsung telefoons ontvangen een fix voor de beruchte Blueborne-bug. Nadat onder andere de Samsung Galaxy S8 en Galaxy Note 8 al voorzien waren van een oplossing, kunnen we vanaf vandaag ook de Galaxy A5 2017 aan dit rijtje toevoegen.

Heb je al gehoord van de inmiddels beruchte Blueborne-bug? Onderzoekers rapporteerden afgelopen week op een ernstige kwetsbaarheid in de software van zo’n miljard mobiele apparaten welke beschikken over een Bluetooth-verbinding. Onder deze kwetsbare apparaten vallen onder meer telefoons van Apple, HTC, LG en Samsung. Deze laatste partij is druk in de weer met het verspreiden van een oplossing voor deze bug. Daar waar de Samsung Galaxy Note 8 al tijdens release voorzien was van een beschermende update, moesten overige toestellen iets langer geduld hebben. De Samsung Galaxy S8 ontving enkele dagen geleden de benodigde software en vanaf vandaag kunnen we ook de Galaxy A5 2017 aan dit rijtje toevoegen.

Wat doet Blueborne nou precies?

Blueborne is een kwetsbaarheid in de beveiliging van je telefoon. Deze kwetsbaarheid heeft in grote mate te maken met de Bluetooth-verbinding van je toestel. Via deze verbinding kunnen kwaadwillenden contact met je apparaat maken en uiteindelijk zelfs je toestel overnemen. Dit doen ze door middel van malware, oftewel kwaadwillende software die op de achtergrond draait. Daar zit dan ook gelijk de venijnigheid van de hele situatie: je hebt niets in de gaten. Je hoeft immers zelf geen actieve Bluetooth-verbinding open hebben staan. Ook merk je het niet wanneer je toestel geïnfecteerd is. Dit kan zeer kwalijke gevolgen hebben. Zo kunnen hackers bijvoorbeeld software op je telefoon installeren waarmee ze alles bijhouden dat je op je telefoon doet. Wanneer je bijvoorbeeld een bankieren app gebruikt kan dit verstrekkende gevolgen hebben.

Wat kun je ertegen doen?

Gelukkig is Samsung er als de kippen bij en brengt het aan de lopende band software-updates voor het probleem uit. Google, de eigenaar van het Android besturingssysteem waarop onder andere Samsung telefoons draaien, heeft de software-fix verwerkt in zijn veiligheidsupdate van september. Wanneer deze nieuwe versie dus op jouw toestel staat hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer dit echter niet het geval is, is het raadzaam om enige voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo is het verstandig om je Bluetooth-verbinding compleet uit te schakelen in het openbaar. Zelfs dit beschermd je niet compleet, maar het is een goed begin. Daarna is het hopen dat de fabrikant van jouw toestel haast maakt en spoedig een update publiceert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8

Bekijk alle informatie over de Samsung Galaxy S8

Beste deal