Dé trend van 2017: smalle schermranden

Afgelopen jaar zagen we de opkomst van steeds smaller wordende schermranden. Zodoende werden beeldschermen groter, zonder dat daarbij de afmetingen per se toenamen. Volgens onderzoek van een populaire telecomwebsite is dit dé smartphonetrend van het afgelopen jaar.

Ongeveer een week geleden behandelden we (in onze ogen) de smartphonetrends van 2017. Onder meer de steeds smaller wordende schermranden, AI-processors en opkomst van gezichtsontgrendelingstechnieken passeerden de revue. De website GSMArena besloot eveneens terug te blikken op afgelopen jaar en daarin diens lezers te betrekken. Men legde hen de volgende vraag voor: wat is volgens jou dé smartphonetrend van het afgelopen jaar? Ruim 50 procent van de respondenten is van mening dat de steeds smaller wordende schermranden, ook wel bezels genoemd, dé trend van het afgelopen jaar is. Op de tweede plaats is met ruim 20 procent van de stemmen de steeds groter wordende accucapaciteit genoemd.

De laatste podiumplek wordt vergeven aan de opkomst van dubbele camera systemen. Ruim zes procent van de stemmen gaat naar deze optie. Hierbij wordt zowel gehint naar dubbele camera’s aan de achterzijde van het toestel, als de voorzijde.

Xiaomi was de eerste, Samsung gaat er met de eer vandoor

Wij kunnen ons uitstekend vinden in de keuze van de meerderheid. Ook wij zijn van mening dat groter wordende beeldschermen met smallere bezels het afgelopen jaar dominant waren. Wie echter goed oplet, weet dat de trend officieel niet in 2017 begon. Eind 2016 bracht Xiaomi namelijk al diens eerste toestel met 18:9 beeldverhouding op de markt: de eerste Xiaomi Mi Mix. Dit toestel was en is populair onder telefoonliefhebbers, maar is nooit echt doorgebroken bij het grote publiek. Deze eer is voorbehouden aan een ander toestel, namelijk de Samsung Galaxy S8 (Plus). Dit vlaggenschip werd begin van het jaar gepresenteerd en hierbij werd volop ingezet op zijn Infinity Display. Het was de eerste keer dat een traditionele grootmacht met een dergelijk toestel op de proppen kwam.

Als één schaap over de dam is…

Gedurende de rest van het jaar introduceerde vrijwel iedere fabrikant een soortgelijk toestel. Denk aan de LG Q6, LG V30, Apple iPhone X en Huawei Mate 10 Pro. Partijen als HTC en Sony moeten nog met een dergelijk toestel komen, alhoewel dit vermoedelijk gaat gebeuren in 2018. Wat is nou precies de meerwaarde van een dergelijk scherm? Groot voordeel van dergelijke grote beeldschermen is dat je simpelweg meer ruimte hebt voor de weergave van apps, films en games. Hierdoor veranderd de beeldverhouding van 16:9 naar 18:9. Momenteel zijn nog niet alle apps op deze verhouding ingesteld, maar zodra meer toestellen ermee uitgerust gaan worden veranderd dit vast en zeker.

Ben jij het eens met de lezers van GSMArena? Laat het weten in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8

Bekijk alle informatie over de Samsung Galaxy S8

Beste deal