‘iPhone X zet toon voor komende 10 jaar’

De Apple iPhone X is gisteren door het invloedrijke TIME Magazine uitgeroepen tot één van de 25 beste uitvindingen van 2017. Ter ere van dit feit interviewde het blad Jony Ive. Ive is hoofd design bij Apple en verantwoordelijk voor het ontwerp van het jubileummodel. In een openhartig interview geeft hij aan van mening te zijn dat de Apple iPhone X de toon gaat zetten qua telefoonontwerp voor de komende tien jaar.

De Apple iPhone X is compleet opnieuw vormgegeven ten opzichte van zijn voorgangers, de Apple iPhone 7 en Apple iPhone 7 Plus. Dit houdt in dat het jubileummodel over een zogenoemde edge to edge display beschikt, geen fysieke thuisknop meer heeft en zodoende ontgrendelt wordt door middel van gezichtsherkenning. Daarbij biedt het toestel diverse mogelijkheden voor Augmented Reality (AR) toepassingen, zoals bijvoorbeeld met animoji’s. Allemaal factoren die TIME Magazine hebben doen besloten om het nieuwe vlaggenschip te bestempelen tot één van de 25 beste uitvindingen van 2017. Dit is echter niet zonder slag of stoot gegaan, zo blijkt uit het interview. Ive geeft in het interview namelijk aan dat er diverse, complexe obstakels zijn overwonnen vooraleer het eindproduct op tafel lag.

Apple put kracht uit verleden

Hij geeft hierbij echter aan dat men heeft geleerd van het verleden. ‘Vasthouden aan oude gewoonten die succesvol zijn resulteert op den duur in falende producten’, zo geeft Ive aan. Als voorbeelden haalt hij bijvoorbeeld aan dat de iPhone 7 van vorig jaar als eerste toestel niet over een koptelefoonaansluiting beschikt. Waar concurrenten als Google en Samsung in eerste instantie nog kritiek op dit gegeven leverden, is dit inmiddels wel anders. De pas gepresenteerde Google Pixel 2 beschikt bijvoorbeeld ook niet over een aansluiting. Apple was overigens ook een van de eerste bedrijven die zijn laptops (MacBooks) zonder optische disc-speler uitrustte. Zodoende heeft men vaker de toon gezet als het gaat om het maken van ingrijpende ontwerpkeuzes.

‘Apple maakt het beste product, niet het goedkoopste’

Een ander punt van kritiek op de Apple iPhone X is zijn prijskaartje. Het instapmodel met 64 GB interne opslag heeft een prijskaartje van 1159 euro. De uitgebreidere variant met vier keer zoveel opslag kost maar liefst 1329 euro. Ook dit gegeven kan rekenen op een hoop kritiek. Hierover zegt Ive dat Apple altijd de beste telefoon wil maken, en niet let op de uiteindelijke prijs van het toestel. Kwaliteit kost immers geld, zo geeft hij aan. Ive besluit het interview met een toekomstvoorspelling. Hij verwacht namelijk dat de Apple iPhone X de toon heeft gezet qua telefoonontwerp voor ten minste de komende tien jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iPhone X
iPhone X

Bekijk alle informatie over de iPhone X

Beste deal