Onderzoek: ‘Android is publieksfavoriet’

Android blijkt het meest favoriete besturingssysteem. Maar liefst 60 procent van de smartphone-bezitters geeft aan momenteel een Android-toestel te hebben, en hier niet van af te wijken bij de aanschaf van een volgend toestel. Zo’n 20 procent is in tegenstelling juist in het bezit van een iPhone, en niet van plan de overstap naar een ander OS te maken.

Dat blijkt uit onderzoek van GSMArena.

Ook in 2017 was het een ‘hot topic’: welk besturingssysteem is de beste? De strijd vindt grotendeels plaatst tussen Android van Google en iOS van Apple. Windows Phone is zo goed als ter ziele gegaan, BlackBerry telefoons draaien grotendeels op Android en de meeste andere OS’en zijn grotendeels gebaseerd op Android, denk hierbij aan Sailfish. Zodoende was de redactie van GSMArena, een populaire website op het gebied van telecom, benieuwd naar wat onder hun lezers hét favoriete besturingssysteem van 2017 was. Niet geheel onverassend blijkt maar liefst 60 procent van de respondenten Android te prefereren. Deze groep is momenteel in het bezit van een toestel dat op Android draait, en is niet snel van plan de overstap naar een ander OS te maken.

Gebruikers zijn trouw aan besturingssysteem

Een kleine 20 procent van de respondenten neigt juist de andere kant van het spectrum op. Zij zijn momenteel in het bezit van een iPhone en niet van plan hier spoedig vanaf te wijken. Vervolgens hebben we te maken met een groep van ruim 10 procent welke aangeeft momenteel een iPhone te hebben, maar de overstap naar een Android toestel overweegt. Verreweg de kleinste groep, met zo’n 7 procent van de stemmen, heeft momenteel een Android en overweegt een switch naar de iPhone. Een helder beeld dus, zou je zeggen. Er valt namelijk wel het een en ander af te dingen aan een dergelijk onderzoek. Ten eerste draait ruim 80 procent van alle smartphones op Android. Hierdoor zijn Android-bezitters altijd oververtegenwoordigd in dergelijke polls.

Poll geeft enigszins vertekend beeld

Daarbij verzamelen iPhone-bezitters zich doorgaans, althans als we het over internet hebben, op specifieke plekken, zoals het iCulture forum of Macrumors. GSMArena schrijft over alle fabrikanten en besturingssystemen. Het merendeel draait zoals gezegd op Android dus zullen aanhangers hiervan oververtegenwoordigd zijn. Daarbij komt bovenstaande poll enigszins ongelegen voor Apple. Het bedrijf bevindt zich immers midden in de hetze die is ontstaan naar aanleiding van ‘Batterygate’. Apple vertraagt iPhones met oudere accu’s immers doelbewust om zodoende de prestaties te verbeteren. Men was echter niet transparant in de communicatie hierover en kreeg zodoende een hoop kritiek over zich heen gegoten.

Uiteindelijk besloot Apple gedupeerden tegemoet te komen en een prijsverlaging voor het vervangen van accu’s aan te kondigen. Ook bood men officiële verontschuldigingen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populairste telefoons