Top 3 beste camera smartphones

Is de compact camera nog wel nodig? Nu de moderne techniek van smartphones steeds beter in staat is om het perfecte plaatje te schieten? Dat is een vraag die wij regelmatig te horen krijgen. Smartphones blinken steeds meer uit in cameratechniek. Foto's worden softwarematig steeds mooier gemaakt en de megapixels schieten de pan uit. Een camera van 40 megapixels in een smartphone wordt al lang niet meer als bijzonder gezien. De camera wordt steeds professioneler en belangrijker. Zowel voor fabrikanten als voor de consumenten. Ben je benieuwd welke smartphone camera het beste is op dit moment? In deze koopgids vertellen wij je direct welke camera telefoon je het beste kunt kopen.

De Huawei P20 Pro is dé absolute topper op het gebied van fotokwaliteit van dit moment. Niet alleen heeft de smartphone een record aan megapixels in huis gehaald, namelijk 40 megapixels, maar aan techniek overtreft het ook alle andere hedendaagse smartphones. De Huawei P20 Pro beschikt over drie verschillende hoofdcamera's en een waanzinnige selfiecamera met maar liefst 24 megapixels aan boord. Een absolute aanrader! Zeg maar dag tegen je compactcamera, want die is met de P20 Pro niet langer nodig.

De iPhone 8 Plus is onze favoriete nummer 2. Apple is een expert als het gaat om de software van een camera. De iPhone 8 Plus beschikt over een dual camera met twee keer 12 megapixels aan de achterkant. Dit zorgt ervoor dat je beeld vliegensvlug wordt omgezet naar een prachtige foto. De hoofdcamera's van de smartphone worden optisch gestabiliseerd. Een zogenaamde Quad LED flitser zorgt ervoor dat je ook in holst van de nacht nog prachtig belichte foto's kunt maken. Kortom, de iPhone 8 Plus is een uitstekende tweede keuze.

De Samsung Galaxy S9 Plus is het vlaggenschip van Samsung van 2018 en wat ons betreft ook een geweldige camera telefoon. Een leuk voordeel van de Galaxy S9+ is de mogelijkheid van 2x optische zoom. Daardoor kan je dus inzoomen zonder kwaliteitsverlies in de foto. De hoofdcamera van de S9+ is bijzonder vanwege zijn dubbele diafragma van f1/5 en f/2.4. Dat maakt de kwaliteit van foto's in een ruimte die minimaal belicht is nog altijd uitstekend. Een leuke extra functie van de camera is de slow motion functie met 960 fps bij 720p videokwaliteit.

Bekijk alle camera telefoons

Informatie over camera telefoons

Op zoek naar de beste camera telefoon? Dan hebben wij hier een compleet overzicht van de beste camera smartphones van nu. Je zult begrijpen dat bijna iedere smartphone gebruiker wel eens een foto schiet met zijn of haar toestel. In een wereld waarin je elk moment kunt vastleggen en delen met je vrienden via Social Media is de kwaliteit van die foto’s steeds belangrijker. Waaraan voldoet een goede camera smartphone? Is meer beter en waar moet je op letten bij een smartphone camera?

Beste foto's maken met je smartphone

De smartphone is altijd bij je en je wilt natuurlijk de beste foto’s maken met het toestel. Waarom zou je nog een compact camera meenemen als je telefoon al super mooie foto’s maakt. Dat scheelt je geld, tijd en moeite van het meezeulen van een compact camera. De camera’s in een smartphone zijn tegenwoordig zo goed dat ze eenvoudig de beste foto’s maken. Telefoon.nl helpt je graag op weg in de moeilijke keuze voor de beste camera telefoon. Er zijn namelijk een paar aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een goede camera telefoon.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een camera smartphone?

Er zijn een paar onderdelen waar je op kunt letten bij de keuze voor de beste camera smartphone voor jou. Ten eerste het budget. Een duurdere camera telefoon maakt vaak mooiere foto’s. Is je budget te laag? Dan kun je vaak beter kiezen voor wat ouder premium model dat inmiddels goedkoper geworden is, dan een nieuwe telefoon van dezelfde prijs. Meer is niet altijd beter. Meer pixels of camera’s wil niet altijd zeggen beter. De beste camera’s hebben vaak 12 megapixels en dat is echt genoeg. De grootte van de sensor is namelijk van groter belang samen met het diafragma. Wanneer je met een smartphone camera een foto schiet houdt je het toestel in de hand. Vandaar dat optische beeldstabilisatie (OIS) bij een goede camera telefoon van onmisbare waarde is.

Sensor grootte en diafragma

Een camera bestaat uit verschillende lenzen, een sensor en een opening (diafragma) waardoor licht valt. De kwaliteit van de camera wordt mede bepaald door het diafragma en de lens grootte. Bij een normale primaire camera van een telefoon in 2018 is een diafragma van f/1.8 tot f/1.6 goed te noemen. De lensgrootte is ook van belang en de grootte van uitmuntende camera’s is vaak 1.4µm.

Meer camera's is niet altijd beter

Je verwacht waarschijnlijk dat meer beter is. Bij smartphone camera’s is dat niet altijd het geval. Meer camera’s betekent wel dat je een meer veelzijdige camera telefoon in handen hebt. Of de telefoon werkelijk beter is, dat hangt af van de camera's zelf. In 2018 is een van de beste (volgens sommigen dé beste) camera telefoon de Google Pixel 3. Dit toestel is uitgerust met slechts één camera. Met die ene camera kan dit dure vlaggenschip het dus prima opnemen tegen de Huawei Mate 20 Pro met wel drie camera's.

Waarom zijn meer camera's dan niet per definitie beter? Ten eerste gebruik je vaker de primaire camera dan de andere camera’s. Daarnaast is de kwaliteit van een smartphone camera voor een groot deel afhankelijk van de software en image processing (image processing sensor, IPS). Je begrijpt dat er bij een dure telefoons meer budget is voor een betere IPS dan bij goedkopere telefoons. Daarnaast is software belangrijk voor het verwerken van de gegevens van de camera naar een mooie foto. Op het gebied van software is de van de maker van Android (Google) bijvoorbeeld er goed.

Meer camera's betekent meer opties

Hoewel de hoeveelheid aan camera's je niet per definitie betere foto’s oplevert, is de hoeveelheid wel van invloed op de veelzijdigheid van een camera. Het voordeel van twee camera’s is dat de primaire camera wordt geholpen door een tweede of meer camera(‘s) met een andere sensor/gezichtsveld. Fabrikanten gebruiken vaak een telelens, breedhoek lens of zwart/wit lens voor de tweede camera. Met een telelens kun je inzoomen en daarmee een object op grotere afstand dichterbij halen. De breedhoeklens heeft als voordeel dat je meer objecten in beeld krijgt. Kiest de fabrikant voor een zwart/wit lens dan kun je met dat toestel mooie zwart wit foto's maken.

Dankzij slimme software kunnen veel fabrikanten ook de gegevens van beide lenzen combineren en daar een foto van maken. Zo kan een mobiele telefoon dankzij twee lenzen diepte waarnemen. Dat resulteert weer in het prachtige Bokeh diepte effect. Dit effect wordt veel gebruikt in portret foto’s. De persoon in het portret is dan haarscherp terwijl de achtergrond een mooie waas krijgt.

Welke merken maken de beste camera telefoons?

De beste camera telefoons worden gemaakt door de top merken in de wereld. De Google Pixel telefoons zijn altijd uitgerust met een uitstekende camera. Koop je een nieuwe iPhone dan kun je erop rekenen dat je een uitmuntende camera telefoon hebt gekocht. Wanneer je een Samsung Galaxy Note of S model koopt dan ben je ook verzekert van prachtige foto's. Tegenwoordig staat de samenwerking tussen Huawei en Leica garant voor de beste camera smartphone en prachtige foto's.

Ben je op zoek naar de ideale camera smartphone? In deze koopgids vertellen wij je precies welke smartphones ideaal zijn om het perfecte plaatje mee te schieten. De toestellen worden periodiek bijgehouden om actueel te blijven. Zo weet je zeker dat je een passend en gericht advies krijgt.

Top 10 veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen
Besparen

Vergelijk en bespaar op je telefoonkosten.

Eenvoud

Thuis op de bank. Je hoeft de deur niet uit.

Aanbiedingen

Vergelijk 2.022.763 telefoon aanbiedingen.

Onafhankelijk

Voordelig bellen:
voor iedereen bereikbaar.