Onderzoek: 70% kiest onveilig WiFi-netwerk op smartphone

Als je op een openbare plek bent en even wat tijd moet doden is het wel zo prettig om te kunnen internetten. Gelukkig hoeft dat vandaag de dag niet meer veel geld te kosten. Al helemaal niet met al die gratis WiFi-netwerken die overal in de lucht hangen. Een kwestie van een WiFi-netwerk met voldoende signaal opsporen en klaar. Lekker makkelijk, toch? Uit onderzoek van Telefoon.nl onder zijn bezoekers blijkt dat veel mensen op deze manier gebruik maken van WiFi. En hoewel dat inderdaad een gratis manier is om op internet te kunnen komen is het allesbehalve veilig. Te weinig mensen zijn op de hoogte van de gevaren van een WiFi-netwerk zonder wachtwoord.

Ruim 70 procent maakt gebruik van een WiFi-netwerk zonder wachtwoord

Telefoon.nl heeft onder zijn bezoekers de volgende vraag gesteld:
Als ik op een openbare plek gebruik wil maken van internet op mijn smartphone kies ik vaak voor een WiFi netwerk ZONDER wachtwoord (ook wel een Gastaccount genoemd):

A. Ja, dat doe ik altijd.
B. Ja, dat doe ik als er geen netwerk met wachtwoord is.
C. Nee, ik kies alleen voor een WiFi netwerk met wachtwoord.
D. Anders.

Hierop heeft 38% optie A als antwoord gegeven en nog eens 33% gekozen voor optie B. Bij elkaar opgeteld maakt ruim 70 procent van de ondervraagden gebruik van een openbaar WiFi-netwerk, ook als daar geen wachtwoord voor nodig is. Vooral de bijna veertig procent die standaard een WiFi-netwerk zonder wachtwoord aanklikt is zorgwekkend. Mensen moeten volgens ons meer op de mogelijke gevaren gewezen worden. Want deze zijn groot en komen helaas steeds vaker voor. Onlangs is er al onderzocht dat één op de vijf Nederlanders in 2017 te maken heeft gehad met een vorm van Cybercriminaliteit. Phishing van wachtwoorden via een mail is daarbij de belangrijkste vorm. Maar zeker niet de enige. Cybercrime is momenteel één van de sterkst groeiende vormen van criminaliteit en voor justitie waarschijnlijk het moeilijkst om te achterhalen.

Wat zijn de gevaren van een onbeveiligd WiFi-netwerk?

Maak je gebruik van een WiFi-netwerk zonder wachtwoord in bijvoorbeeld een hotel of andere openbare ruimte, dan kan het maar zo zijn dat je gebruik maakt van een netwerk dat door een crimineel is opgezet en dus helemaal niet van het hotel is. Internetcriminelen kunnen namelijk heel eenvoudig het WiFi-netwerk van een hotel faken. Vrijwel alle hotels hebben een netwerk met de naam van het hotel en daarachter GAST of GUEST. Deze naam is door iedereen te gebruiken en kan ook worden gekloond. Je selecteert dan een netwerk uit het lijstje van beschikbare WiFi-netwerken en kiest het netwerk van de internetcrimineel. Vervolgens kan hij van alles doen. De mogelijkheden voor internetcriminelen zijn eindeloos.

Een voorbeeld van wat de crimineel kan doen is je naar een formulier toesturen waar je je gegevens in moet vullen. Dit doe je meestal automatisch omdat je denkt dat het een aanmeldformulier van het hotel is. Vervolgens vul je daar persoonlijke informatie in die daarna gebruikt kan worden om bijvoorbeeld betalingen te verrichten. Ook kunnen wachtwoorden worden gekopieerd en aangezien iets minder dan de helft van de Nederlanders zijn wachtwoord hergebruikt voor al zijn applicaties maak je het vervolgens heel eenvoudig voor een crimineel om je inloggevens van bijvoorbeeld je mail of andere belangrijke zaken te achterhalen.

Wil je liever voorkomen dat dit jou ook een keer overkomt? Dan kan je het beste gebruik maken van de volgende tips.

Tips om internetcriminelen buiten de deur te houden

 • De meest voor de hand liggende tip die we hierbij kunnen geven is: Maak NOOIT gebruik van een netwerk waarbij geen wachtwoord vereist is. Dan weet je zeker dat je nooit op deze manier wordt gehackt.
 • Is er geen beveiligd netwerk, maak dan in de eerste plaats gebruik van je eigen 4G netwerk. Tegenwoordig kan je in de gehele EU mobiel internetten voor hetzelfde tarief als in Nederland. Door gebruik te maken van je eigen 4G netwerk loop je vrijwel geen risico om gehackt te worden.
 • En wil je dan toch gebruik maken van een WiFi-netwerk van een hotel, controleer dan vooraf even bij de receptie of het netwerk daadwerkelijk door hun wordt benut.
Populairste telefoons van december 2020
iPhone 12
iPhone 12
 • 200 minuten/sms
 • 1 GB internet

Abonnement €8,00/mnd

Toestel €30,00/mnd

€38
00/mnd
Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20
 • 200 minuten/sms
 • 1 GB internet

Abonnement €8,00/mnd

Toestel €22,00/mnd

€30
00/mnd
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro
 • Onbeperkt bellen/sms
 • 5 GB internet

Abonnement €17,50/mnd

Toestel €37,50/mnd

€55
00/mnd
iPhone SE 2020
iPhone SE 2020
 • 200 minuten/sms
 • 1 GB internet

Abonnement €7,00/mnd

Toestel €14,00/mnd

€21
00/mnd
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populairste telefoons
Apple smartphonesSamsung smartphonesHuawei smartphonesSony smartphonesLG smartphonesHonor smartphonesMotorola smartphonesNokia smartphones