Beste 5G smartphones

5G is de vijfde generatie mobiel internet en de razendsnelle opvolger van 4G. Koop je vandaag de dag een premium telefoon, dan kun je er op rekenen dat het toestel 5G ondersteund. Halverwege 2020 hebben de grote providers, KPN, T-Mobile en Vodafone hun 5G netwerk aangezet. In de komende jaren zal dit netwerk alleen nog maar sneller worden. De mogelijkheden van het nieuwe netwerk lijken oneindig. Wat moet je weten over 5G en wat heb je er aan? Je leest op deze pagina alles over het nieuwste netwerk en vind de beste 5G telefoons.

Handige pagina's:

Alle telefoons vergelijken - Beste telefoons - Nieuwste telefoons - Telefoons met abonnement - Unlimited data abonnementen - Sim-only abonnementen - Sim only met onbeperkt internet

Bekijk alle 5G smartphones

Samsung Galaxy A54 abonnement
Abonnement:
€19,00/mnd
Samsung Galaxy A55 abonnement
Abonnement:
€19,50/mnd
iPhone 15 abonnement
Abonnement:
€40,00/mnd
Samsung Galaxy S23 abonnement
Abonnement:
€30,00/mnd
Samsung Galaxy A14 abonnement
Abonnement:
€12,50/mnd
Samsung Galaxy A34 abonnement
Abonnement:
€16,00/mnd
Samsung Galaxy S23 Ultra abonnement
Abonnement:
€46,50/mnd
iPhone 15 Pro abonnement
Abonnement:
€52,00/mnd
iPhone 14 abonnement
Abonnement:
€33,00/mnd
iPhone 14 Pro abonnement
Abonnement:
€54,50/mnd
Samsung Galaxy Z Flip 5 abonnement
Abonnement:
€37,00/mnd
Poco X5 Pro abonnement
Abonnement:
€15,50/mnd
Welk merk telefoon zoek je?
Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesOppo smartphonesMotorola smartphonesSony smartphonesNokia smartphonesOnePlus smartphones

Wat is 5G en wat kan je er mee?

5G is de vijfde generatie mobiel internet. Het is de opvolger van 4G dat 3G opvolgde. Met het verschijnen van iedere nieuw netwerk wordt de datasnelheid van mobiel internet sneller. Eén van de grote verbeteringen van het nieuwste netwerk is de lage latency. Een lage latency betekent minder vertraging van dataverkeer over het netwerk. Het 5G netwerk laat straks meer mensen tegelijk toe en biedt daarbij ook nog snellere data. Het downloaden van muziek, streamen van films en natuurlijk cloud gamen verloopt straks nog soepeler via smartphones. Gebruikmakend van het 4G netwerk merk je een verlaging van datasnelheid op drukke plekken zoals stations of festivals. Daar komt met het nieuwe netwerk een einde aan.

De vijfde generatie mobiele netwerken gaat nog een stapje verder. Want 5G wordt ook zeer belangrijk voor onze veiligheid, de zorg, in de landbouw en in iedere sector waar snelle reactietijden van levensgroot belang zijn.

De snelheid van 5G

De data snelheid van 5G wordt veel hoger dan de snelheid van 4G. De huidige 4G en 4G+ netwerken zitten op een snelheid van circa 225 Mbit per seconde. Daar gaat de vijfde generatie netwerken met gemak overheen. In theorie kan de snelheid zelfs 10 Gbit per seconde worden. Reken helaas maar niet op die snelheid als gemiddelde, maar dat het nieuwe netwerk sneller wordt is wel duidelijk. De Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung heeft al testen gedaan op het 5G netwerk. Daarbij zijn snelheden gehaald van 1,25 Gbit per seconde. Met die snelheid is het 5G netwerk een serieuze concurrent voor kabel of glasvezel en veel sneller dan de vierde generatie.

5G snelheid is niet het enige voordeel

Er is nog een voordeel van het nieuwe netwerk, namelijk lagere latency. De latency geeft aan hoeveel tijd apparaten nodig hebben om verbinding met elkaar op te bouwen. Hoe sneller apparaten elkaar vinden, en er weinig wachttijd is, des te beter kunnen verschillende apparaten op elkaar inspelen. Dit is vooral van groot belang voor nieuwe technieken zoals zelfsturende auto’s. Een zelfsturende auto moet in nanosecondes allerlei informatie verwerken en daarin is een lage latency van levensgroot belang. Ook in je dagelijks gebruik kun je wel eens te maken krijgen met trage latency. Wanneer je bijvoorbeeld op internet een bestand aanklikt om te gaan dowloaden. Vervolgens duurt het eventjes voordat de download begint. Dat heeft te maken met de latency tussen je computer en het netwerk waar het bestand zich bevind. Het verbinden met de juiste server kost tijd. Tijd die flink verkort wordt met 5G.

Volledige 5G capaciteit vanaf 2022

De Nederlandse 5G netwerken staan in 2020 nog in hun kinderschoenen. In juni 2020 veilde de Nederlandse staat enkele belangrijke 5G frequenties. De grote drie Nederlandse providers hebben ieder hun aandeel in deze frequenties gekocht. De aftrap naar een landelijk dekkend netwerk werd hiermee gedaan. Niet veel later, eind juli, introduceerde T-Mobile en KPN hun 5G netwerk. Eigenlijk kun je die netwerken beter 5G ready noemen. Want de echte hogere snelheden zijn pas mogelijk vanaf 2022. In 2022 veilt de Nederlandse staat de overige frequenties die van groot belang zijn voor de realisatie van een landelijk dekkend vijfde generatie mobiele netwerken. De Nederlandse telecomaanbieders kunnen vanaf dat moment pas echt hoge 5G internetsnelheden aanbieden.

Bij de uitrol van de vijfde generatie netwerken zijn ook nieuwe antennes gemoeid. Die worden in de komende jaren op allerlei plekken in ons land geïnstalleerd.

Wat gebeurt er met 3G?

Omdat 3G grotendeels door 4G is overgenomen hebben veel providers besloten om te stoppen met hun 3G netwerken. De frequenties die hierdoor vrijkomen gebruiken de telecomaanbieders voor 4G en 5G. Voor mensen die een 3G telefoon hebben betekent dit echter, dat hun telefoon minder bruikbaar wordt. Ze kunnen alleen nog gebruikmaken van 2G. Gebruikers die zo nu en dan op internet willen, adviseren wij om over te stappen naar een 4G of 5G telefoon. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Je hebt al een complete 4G telefoon vanaf 200 euro. Liever klaar voor de toekomst? Een 5G telefoon is al te koop vanaf 350 euro.

Beste 5G telefoons in elke segment

Om razend snel over het nieuwe netwerk te kunnen surfen heb je een 5G abonnement nodig en een smartphone met 5G ondersteuning. In Nederland was de Huawei Mate 20 X de eerste telefoon met 5G. Je had daar op dat moment alleen niets aan. In 2020 volgde het ene vlaggenschip na het andere met 5G. Anno 2022 hebben verreweg alle nieuwe smartphones zoals de Samsung Galaxy S22, OnePlus 10 Pro en de iPhone 13 5G ondersteuning. In het midden van 2020 volgde het middensegment. Je kon voor nog geen 350 euro al klaar zijn voor de toekomst. De voordeligste 5G telefoon zijn toestellen zoals de OnePlus Nord, Motorola Moto G 5G Plus en de goedkope Xiaomi Mi 10 Lite.

Voordelen 5G telefoon op een rij

  • Razend snel internet en super snel downloaden
  • Streamen van online content (Netflix, YouTube) is veel sneller dan via 4G
  • 5G abonnement is niet duurder dan 4G
  • Je bent klaar voor de toekomst
Hulp nodig? Dit zijn de top 5 populairste smartphone merken van dit moment:

  1. Bekijk alle iPhones
  2. Bekijk alle Samsung telefoons
  3. Bekijk alle Motorola telefoons
  4. Bekijk alle Sony telefoons
  5. Bekijk alle Xiaomi telefoons

Besparen op de kosten van je telefoon

Vergelijk en bespaar op je telefoonkosten.

Eenvoudig telefoons vergelijken

Thuis op de bank. Je hoeft de deur niet uit.

Alle telefoon aanbiedingen

Vergelijk 2.817.565 telefoon aanbiedingen.

Onafhankelijk vergelijken

Voordelig bellen:
voor iedereen bereikbaar.

Telefoon.nl is Thuiswinkel.org businesspartner