Aan welke eisen moet een goede smartphone voldoen?

 

Een goede smartphone heeft een goed ontwerp, is snel, heeft een helder beeldscherm en een stel uitstekende camera’s. Afhankelijk van je budget zijn er verschillende aandachtspunten waar je op moet letten bij de keuze van een goede smartphone.

Wil je een nieuwe telefoon kopen? Een smartphone is een belangrijk onderdeel van je leven. Je gebruikt het toestel dagelijks vele uren en dan wil je natuurlijk wel een goed apparaat. Een goede smartphone voldoet aan een paar basis eisen. De telefoon start apps snel, geeft beelden mooi weer en maakt prachtige foto’s. Binnen de smartphone markt zijn er voor ieder budget telefoons beschikbaar. De beste smartphones zijn helaas het duurst. Wil je alleen de basis functionaliteiten dan wordt het al een stuk goedkoper. Hier moet je op letten bij de keuze voor een goede telefoon.

Helder beeldscherm

Een van de belangrijkste eisen van een goede smartphone is een goed beeldscherm. Een belangrijk onderdeel van een beeldscherm is natuurlijk de pixels. Meer pixels geeft een scherper en beter beeld. Vanaf Full HD of 1920 x 1080 pixels kun je spreken van een goed beeldscherm. De beste beeldschermen in de smartphone markt zijn OLED panelen. De meeste telefoons hebben echter een LCD beeldscherm. In verhouding tot een LCD beeldscherm krijg je meer contrast en scherpere beelden bij een OLED beeldscherm. De OLED technologie is door Samsung ontwikkeld en vrijwel iedere Samsung telefoon heeft zo’n prachtig beeldscherm.

Sinds 2016 is er binnen de beeldscherm technologie veel gaande. We zien sinds die tijd steeds meer moderne fullscreen (of edge-to-edge) telefoons. Beeldschermen werden steeds groter en daardoor de volledige telefoon ook. Dankzij slankere randen rondom het beeldscherm ontstonden de eerste fullscreen smartphones. Inmiddels heeft Apple daarin een nieuwe trend ontketend. Want in 2018 zie je erg veel telefoons met een groot beeldscherm met inkeping aan de bovenkant. Die inkeping noemt men notch en biedt ruimte voor de selfie camera. Daardoor is de beeldscherm/body verhouding nog groter geworden. Je herkent een moderne smartphone aan een beeldverhouding van 18:9 of hoger.

Geheugen en krachtbron

De gemiddelde Nederlander gebruikt zijn of haar smartphone voor allerlei apps en toepassingen. Toepassingen die je natuurlijk wel snel wilt doen. Telefoons hebben een processor waarmee zij taken opstarten en uitvoeren. De processor samen met het werkgeheugen bepalen hoe snel dat gebeurt. Budget telefoons hebben vaak een lichte processor. Vrijwel altijd zijn dit quad core processors met vier kernen. De budget processors worden gemaakt door Qualcomm en MediaTek. In het middensegment is de keuze al groter. Vaak zijn dit octa core processors met acht kernen van 1,5 GHz of hoger. Bekende mid-range processors worden gemaakt door Qualcomm, MediaTek, Huawei (Kirin) en Samsung (Exynos). Binnen het premium segment zijn er maar enkele merken. Vrijwel iedere Android telefoon in het hoge segment wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 800 processor. Daarnaast hebben Samsung en Huawei hun eigen lijn die vergelijkbare prestaties leveren met de Snapdragon 800 modellen.

Voor Apple liefhebbers is er natuurlijk maar een processor, de A processor. Apple lanceert jaarlijks een nieuwe processor en vaak zijn deze in snelheid superieur over de Android processors. Je herkent de nieuwste Apple processor aan het cijfer. Want in 2015 verscheen de A9, in 2016 de A10 en in 2017 volgde de A11.

Naast de processor is de hoeveelheid geheugen van groot belang in de keuze voor een goede telefoon. Een goede smartphone heeft genoeg RAM geheugen. Budget telefoons redden het met 1 a 2 GB terwijl modellen in het middensegment 3 tot 4 GB hebben. Voor de premium modellen moet je in 2018 al rekenen op 6 GB aan werkgeheugen tot meer. Er is een groot verschil tussen Android telefoons en iOS telefoons als het gaat om werkgeheugen. Want de iPhone vlaggenschepen van Apple zijn vaak uitgerust met minder werkgeheugen. Je merkt daar niets van in dagelijks gebruik en opstart snelheid van de telefoons. Het verschil is wel merkbaar als je meerdere apps gebruikt en in het geheugen wilt houden.

Fotografeer als een pro

Een smartphone is niet meer compleet zonder een goed stel camera’s. De cameratechniek binnen de smartphone branche maakt jaarlijks een gigantische ontwikkeling mee. In de keuze voor je telefoon zijn er echter een paar simpele richtlijnen. Is de camera voor jou een belangrijke eis van je smartphone? Dan moet je kijken binnen de premium modellen of oudere premium modellen. Maak je geregeld foto’s die je wel eens online deelt? Dan kun je prima vooruit met een camera in een mid-range model. Maak je nauwelijks tot nooit foto’s? Dan voldoet zelfs een budget telefoon aan je eisen. Helaas geldt voor de camera prestaties hoe duurder de telefoon des te beter de camera. Bekende merken binnen de camera smartphones zijn Samsung, Apple, HTC en Huawei.

Aandachtspunten goede smartphone camera

Vergelijk je camera's van smartphones dan merk je dat er erg veel modellen zijn met een 12 megapixel camera, enkele met 16 megapixel en sommigen zelfs met meer megapixels. Helaas geldt hierbij niet ‘groter is beter’. Want een 12 megapixel camera kan veel beter zijn dan een 16 megapixel camera. Waar kun je dan wel op letten? Een belangrijke indicatie is het diafragma. In 2018 zijn alle premium vlaggenschepen uitgerust met camera’s met een f/1.8 tot f/1.5 diafragma. Een groter diafragma geeft betere foto’s bij weinig licht. Veel hedendaagse telefoons hebben twee camera’s. Twee camera’s geven meer mogelijkheden dan één enkele. Een tweetal hoofdcamera’s geeft je gave effecten zoals diepte of juist een groter beeld dankzij breedhoeklens.

Prijs

Een belangrijke factor in de keuze voor een nieuwe telefoon is natuurlijk de prijs. Wat kost een goede telefoon? Tegenwoordig kun je al een uitstekende telefoon op de kop tikken voor 250 euro. Vooral merken zoals Huawei, Motorola en Nokia bieden in deze prijsklasse uitstekende opties. Vanaf 400 euro mag je al een goede camera smartphone verwachten. Binnen deze categorie vallen oude vlaggenschepen en nieuwe mid-range smartphones. Wil je echt het nieuwste van het nieuwste dan kom je bij vlaggenschepen vanaf 600 euro tot over de 1.000 euro. In deze categorie zijn er twee merken die uitspringen en dat zijn natuurlijk Apple en Samsung.

Tip: Wist je dat er steeds meer smartphones te koop zijn, die betaalbaar zijn en beschikken over het razendsnelle 5G netwerk? Vergelijk telefoons op Telefoon.nl en bespaar tientallen euro's op je aanschafprijs.

Apple smartphonesSamsung smartphonesOnePlus smartphonesGoogle smartphonesXiaomi smartphonesMotorola smartphonesNokia smartphonesHonor smartphones

Telefoon.nl is Thuiswinkel.org businesspartner