Hoe voorkom ik een torenhoge telefoonrekening?

 

Een goede telefoon is voor bijna iedereen een vast onderdeel geworden in het leven. Je belt ermee en surft over internet. Beide zijn echter niet gratis tenzij je op een WiFi netwerk zit. Niemand wil een onverwacht hoge rekening krijgen, maar toch zijn er genoeg mensen die schrikken van hun rekening.

Tegenwoordig zijn er bijna alleen nog mobiele telefoon abonnementen met een vaste hoeveelheid belmunten, aantal smsjes en data. De belminuten en smsjes worden vaak samen genomen. Eén minuut staat dan gelijk aan één sms. Databundels kun je afsluiten vanaf 500 MB tot onbeperkt data. Verbruik je meer belminuten of data, dan berekent de provider extra kosten voor verbruik buiten je bundel. Met deze tips kun je extra kosten besparen.

Kies de juiste bundel

Het klinkt simpel, maar kies de bundel die bij jou past. Ben je iemand die veel belt en geen gebruik maakt van het internet op de smartphone? Dan is een onbeperkte belbundel aan te raden. Bij sommige providers krijg je daarbij zelfs een kleine databundel. Surf je veel over het internet maar kijk je nauwelijks video’s en luister je geen online muziek, dan is een gemiddelde bundel van 2 tot 3 GB vaak meer dan voldoende.

Hoe bepaal je het telefoon gebruik eigenlijk? Je verbruik is eenvoudig te achterhalen door naar de laatste vier facturen te kijken. Let wel op als je overstapt van een 3G abonnement naar 4G abonnement. Omdat het 4G netwerk veel sneller is, is het logischer dat je in de toekomst meer data verbruikt. Dat geldt natuurlijk ook als je van GSM over stapt op smartphone.

Beperk het verbruik van data

Wanneer je veel op internet zit met je smartphone, muziek luistert en samen met je vrienden de laatste YouTube films bekijkt verbruik je behoorlijk wat data. Je kunt het dataverbruik fors beperken door gebruik te maken van WiFi netwerken.

Je smartphone verbruikt vanuit zichzelf ook data. Android maar ook iOS bieden vrijwel dagelijks wel een update aan voor een van je apps. Die kunnen automatisch worden gedownload en dat kost je data. Er zijn ook apps zoals Twitter en Facebook die automatisch verversen. Al die acties kun je zelf uitzetten zodat ze geen data meer verbruiken. Bij Android kun je daarvoor terecht bij de Instellingen en daar kiezen voor Gegevensverbruik. iPhone eigenaren gaan naar Instellingen, Algemeen en daar kiezen zij voor Ververs op achtergrond.

Een andere mogelijkheid om kosten te besparen is om een datalimiet in te stellen op je smartphone. Hierdoor kun je nooit meer data verbruiken dan je abonnement biedt. Android gebruikers kunnen dit limiet instellen bij Gegevensgebruik terwijl iOS gebruikers naar Mobiele netwerk moeten kun je dataverbruik aangeven van de afzonderlijke apps.

Verleng op tijd

Je zou er bijna niet aan denken, maar vrijwel iedere provider geeft je een flinke korting tijdens de looptijd van je abonnement. Na die looptijd vervalt deze korting vaak en schiet je telefoonrekening omhoog. Verleng of sluit daarom op tijd over.

Tip: Wist je dat er steeds meer smartphones te koop zijn, die betaalbaar zijn en beschikken over het razendsnelle 5G netwerk? Vergelijk telefoons op Telefoon.nl en bespaar tientallen euro's op je aanschafprijs.

Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesOppo smartphonesMotorola smartphonesSony smartphonesNokia smartphonesOnePlus smartphones

Telefoon.nl is Thuiswinkel.org businesspartner