Hoeveel MB en belminuten heb ik nodig?

 

Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Wanneer je op zoek bent naar een nieuw telefoonabonnement, of dit nu sim-only of inclusief telefoon is, kun je al snel verdrinken in het aantal opties dat je hebt. Daarbij schieten de providers als paddenstoelen uit de grond en daarmee ook het soort bundels dat je kunt afsluiten. De vraag hoeveel belminuten, MB’s en sms’jes je daarom nodig hebt, is lastig te beantwoorden. Via onze handleiding kom je echter snel en gemakkelijk tot het beste abonnement voor jou.

Wees slim: krijg inzicht in je verbruik

Zoals wel vaker het geval in het leven dien je ook bij het afsluiten van een telefoon abonnement eerst jouw huidige situatie helder te krijgen. Ga bij jezelf na wat je budget is, bij welke providers je eventueel wel (en bij welke niet) je een abonnement wilt afsluiten en ga na wat jouw verbruik is. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld de laatste drie specificatiefacturen van je huidige abonnement. Bereken hiervan jouw gemiddelde verbruik. Je weet nu wat jouw startpositie is en hebt een beginpunt van waar je op moet letten. Bedenk echter ook dat abonnementen looptijden van tot soms wel 24 maanden hebben. Ga dus ook na of jouw verbruik eventueel veranderd in de komende twee jaar. Ga je bijvoorbeeld binnenkort aan de slag bij een nieuwe werkgever waardoor je met de trein gaat reizen, in plaats van per auto? Dan zou het kunnen dat bijvoorbeeld je internetverbruik gaat toenemen, omdat je in de trein besluit Netflix te kijken of je sociale media te checken. Dit is slechts één voorbeeld van een dergelijke situatie: ga vooral bij jezelf te rade wat allemaal van invloed is op je verbruik.

Oriënteren: deze soorten bundels zijn er

Goed, nu is het tijd om te kijken wat er allemaal 'te halen valt'. Tegenwoordig heb je simpelweg de volgende typen abonnementen: een vooraf vastgezette bundel, een gecombineerde bundel of een ‘onbeperkt’ pakket. Een voorbeeld van de eerste optie is dat je per maand bijvoorbeeld 100 belminuten, 100 sms’jes en 500 MB aan mobiele data hebt. Je hebt echter ook samengestelde pakketten, zoals bijvoorbeeld bij hollandsnieuwe. Hier sluit je pakketten af waarbij het niet uitmaakt of je belt, sms’t of internet: alles is gelijkwaardig. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer pakketten waarbij alles onbeperkt is. Let bij deze optie op de 'kleine lettertjes'. Zo zijn er providers waarbij onbeperkt niet echt onbeperkt is. Zo gaat bijvoorbeeld de internetsnelheid drastisch omlaag wanneer je een bepaalde hoeveelheid MB’s gepasseerd bent. Daarnaast is het altijd verstandig om te kijken hoeveel je betaalt wanneer je buiten de bundel gaat. Voornamelijk bij budgetproviders zijn deze kosten vaak zeer hoog in verhouding tot de reguliere tarieven.

Knopen doorhakken: stel je abonnement samen

Nu is het tijd om knopen door te hakken. Zoals gezegd is het zeer lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoeveel belminuten, MB’s en sms’jes je nodig hebt. Desondanks geven we je echter toch graag enkele handvatten mee, aan de hand van enkele voorbeeld telefoongebruikers.

  • Je wilt ‘gewoon’ bereikbaar zijn: je doet niet veel met je telefoon, op zo nu en dan een belletje plegen na. Je sms’t eigenlijk enkel wanneer je iemand wilt laten weten dat je onderweg bent maar praat liever direct met iemand. Waarschijnlijk heb je wel genoeg aan 50 tot 100 belminuten en sms’jes per maand. Qua internet kun je vooruit met de Wi-Fi verbindingen die tegenwoordig bijna overal te vinden zijn.
  • De reguliere telefoongebruiker: je belt zo nu en dan met het thuisfront en checkt onderweg weleens je e-mail en sociale media zoals Facebook. Ook plaats je weleens wat op deze kanalen en gebruik je telefoons als navigatiemiddel. Waarschijnlijk heb je aan zo'n 100 tot 200 belminuten en sms’jes wel genoeg. Qua internet kun je vooruit met zo’n 250 tot 500 MB per maand.
  • De telefoonenthousiasteling: jij en je telefoon zijn inmiddels bijna met elkaar vergroeid, zo verknocht zijn jullie aan elkaar. Je belt vaak en lang en kijkt onderweg graag naar Netflix-films en houdt goed bij wat er allemaal speelt op sociale media als Instagram. Wij adviseren jou belbundels van tenminste 500 minuten in overweging te nemen. Vermoedelijk sms je niet vaak meer waardoor een combibundel met belminuten wellicht een goede optie is. Qua internet is het verstandig om tenminste bundels van 5 GB (5000 MB) in overweging te nemen. Wellicht is onbeperkt echter een verstandigere optie.

Tip: Wist je dat er steeds meer smartphones te koop zijn, die betaalbaar zijn en beschikken over het razendsnelle 5G netwerk? Vergelijk telefoons op Telefoon.nl en bespaar tientallen euro's op je aanschafprijs.

Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesOppo smartphonesMotorola smartphonesSony smartphonesNokia smartphonesOnePlus smartphones

Telefoon.nl is Thuiswinkel.org businesspartner