Kan ik mijn telefoonnummer altijd behouden?

 

Je mobiele telefoonnummer is bekend bij vrienden, familie en je collega’s. Dat nummer wil je natuurlijk wel behouden als je overstapt van telecom provider. Ja. Je kunt je telefoonnummer altijd meenemen naar een nieuwe provider en dat noemt men nummerbehoud. Nummerbehoud geldt zowel voor 06 nummers met een abonnement of prepaid nummers. Het maakt daarbij niet uit naar welke provider of welke vorm je overstapt.

Hoe vraag je nummerbehoud aan

Wanneer je wisselt van provider wil je natuurlijk wel je eigen nummer meenemen. Je kunt dan nummerbehoud aanvragen. Je moet hierbij wel rekening houden met de geldende looptijd van het oude contract en opzegtermijn. Pas nadat je oude telefoon abonnement is afgelopen kun je het 06 nummer meenemen naar je nieuwe provider. Het opzegtermijn voor consumenten is een maand.

Kies je bij het aangaan van een nieuw abonnement voor nummerbehoud. Dan moet je zelf je oude abonnement niet opzeggen. Dat wordt door de nieuwe aanbieder gedaan. Nummerbehoud kun je het beste ruim 10 dagen voor het einde van het oude abonnement aanvragen. De nieuwe aanbieders heeft namelijk maximaal 10 werkdagen de tijd om het nummerbehoud te gaan regelen. Naderhand kan altijd, maar dan kan het zo zijn dat je even niet bereikbaar bent op het oude 06 nummer. Je kunt nummerbehoud al drie tot vier maanden voor het einde van je oude contract aanvragen.

Twee mobiele abonnementen tegelijkertijd

Bij nummerbehoud kun je aangeven dat je nieuwe abonnement pas ingaat wanneer het oude eindigt. Je kunt er ook voor kiezen om het abonnement direct in te laten gaan. In dat geval krijg je een tijdelijk nummer, want je oude 06 nummer kan pas mee als het oude abonnement verlopen is. Mocht je echt direct het nummer willen meenemen ondanks de looptijd, dan kun je het abonnement afkopen. Afkopen van een abonnement kost bijna altijd meer dan het gewoon te laten verlopen. Vraag je provider naar de mogelijkheden en kosten hiervan.

Wat kost nummerbehoud?

Vrijwel alle provider bieden tegenwoordig nummerbehoud gratis aan als je een abonnement bij ze afsluit. Het meenemen van je oude nummer mag maximaal 10 euro kosten. De kosten betaal je aan de nieuwe aanbieder en dus niet aan de oude.

Hoe werkt nummerbehoud voor een prepaid simkaart

Stap je van prepaid simkaart naar andere prepaid aanbieder over dan kun je ook nummerbehoud aanvragen. Dit werkt net iets anders dan bij een abonnement.

Koop een nieuwe simkaart van de gewenste providers en activeer deze simkaart. Daarna vraag je via de website van je nieuwe aanbieder nummerbehoud aan. Voer het simkaartnummer (ICC) in op de website van de nieuwe provider en verwissel je simkaart. Vanaf nu kun je genieten van hetzelfde nummer op je nieuwe prepaid kaart.

LET OP: maak eerst je huidige beltegoed op, dit kan niet worden meegenomen.

Tip: Wist je dat er steeds meer smartphones te koop zijn, die betaalbaar zijn en beschikken over het razendsnelle 5G netwerk? Vergelijk telefoons op Telefoon.nl en bespaar tientallen euro's op je aanschafprijs.

Apple smartphonesSamsung smartphonesOnePlus smartphonesGoogle smartphonesXiaomi smartphonesMotorola smartphonesNokia smartphonesHonor smartphones

Telefoon.nl is Thuiswinkel.org businesspartner