Wat voor processor heeft mijn smartphone nodig?

 

De processor is ongetwijfeld één van de meest belangrijke onderdelen van je telefoon. Toch staan maar weinig mensen stil bij wat voor soort processor ze eigenlijk nodig hebben. Niet zo slim, want de processor bepaalt namelijk hoe snel jouw telefoon is in het dagelijks gebruik. Om te beginnen leggen we uit wat een processor precies doet. Vervolgens leggen we in heldere taal uit wat in grote lijnen de verschillen zijn tussen de grote merken: Apple, Samsung en enkele andere Android-telefoons waaronder die van HTC en Sony.

Zo werkt een smartphone processor

De processor is een geavanceerd stukje techniek. Kort en bondig houdt hij zich bezig met het aansturen van alle componenten in je telefoon. Je kunt hem daarom het best vergelijken met het brein in het menselijk lichaam. Net zoals het brein stuurt de processor, ook wel chipset genoemd, bijvoorbeeld een signaal naar de camera om een foto te maken, deze vervolgens op te slaan in het geheugen en te kunnen openen op een later moment. Om het enigszins begrijpelijk te houden houdt hij zich bezig met de volgende taken:

  • Ophaalfase: tijdens deze fase geef je bijvoorbeeld aan dat je een app wilt openen, zoals een game.
  • Decodeerfase: deze handeling wordt vertaald naar binaire code (nulletjes en eentjes) waardoor de processor en andere componenten met elkaar kunnen 'praten.
  • Uitvoerfase: de processor praat met de grafische kaart waardoor er dingen gebeuren op je scherm; de game start namelijk op.
  • Opslagfase: de instructies die tijdens de vorige fase zijn uitgevoerd, worden tijdelijk opgeslagen om zodoende in een later stadium de opgestarte game weer snel te kunnen openen.
Snelheid: let op kloksnelheid en het aantal processorkernen

Dat is een lastige vraag aangezien het afhangt van een hele hoop factoren. In eerste instantie wordt de snelheid van een processor, en dus de snelheid waarmee jouw toestel op acties reageert, bepaalt door de kloksnelheid. Deze snelheid wordt uitgedrukt in GHz, oftewel Gigahertz. In principe geldt hoe hoger dit getal, des te sneller het toestel. Daarbij moet je ook nog rekening houden met het aantal kernen van je processor. Dit zijn er twee (dual), vier (quad), hexa (zes) of acht (octa). Wederom geldt: hoe meer kernen, hoe beter. Wel kunnen de kernen onderling samenwerken op een speciale manier, waardoor telefoons met twee kernen (dual-core) in praktijk toch sneller zijn dan telefoons met vier kernen (quad-core). Bij bijvoorbeeld iPhones is dit al geruime tijd het geval ten opzichte van Android-telefoons.

Wat zijn de onderlinge verschillen tussen iPhones en bijvoorbeeld Samsung telefoons?Goed, je weet nu het nodige van processors en diens werking. Resteert natuurlijk de vraag welke processor je nodig hebt. Alhoewel hier wederom geen eenduidig antwoord op te geven is, kunnen we je wel enkele handvatten meegeven. Het hangt namelijk voornamelijk af van wat voor type gebruiker je bent.

Is een snelle telefoon heel belangrijk voor je?

Ga dan vooral voor een telefoon met zes- (hexa) of zelfs acht (octa) processorkernen. Deze processors vind je bijvoorbeeld in iPhones en de nieuwste Samsung Galaxy telefoons. Ook de vlaggenschepen van HTC, Huawei, LG en Sony worden steevast met dit soort processors uitgerust. Hierbij valt wel op te merken dat zowel Apple als Samsung hun eigen processors maken. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Apple A11 Bionic Fusion processor en de Samsung Exynos 8895 processor. HTC, Huawei, LG en Sony topmodellen worden veelal uitgerust met Snapdragon processors. Deze processors worden gemaakt door Qualcomm, momenteel de grootste fabrikant ter wereld.

Wil je 'gewoon' een snelle telefoon voor niet al te veel geld?

Vermijd dan iPhones: deze zijn veelal behoorlijk prijzig. Je kunt waarschijnlijk beter je heil vinden in het middensegment. Onder meer Samsung met diens Galaxy A-lijn en Huawei met diens Y-lijn zijn hierin goed vertegenwoordigd. Deze telefoons zijn snel genoeg voor alle dagelijkse apps en processen.

Tip: Wist je dat er steeds meer smartphones te koop zijn, die betaalbaar zijn en beschikken over het razendsnelle 5G netwerk? Vergelijk telefoons op Telefoon.nl en bespaar tientallen euro's op je aanschafprijs.

Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesOppo smartphonesMotorola smartphonesSony smartphonesNokia smartphonesOnePlus smartphones

Telefoon.nl is Thuiswinkel.org businesspartner