iPhone 14 vs iPhone 14 Plus: wat zijn de verschillen

iphone 14 vs iphone 14 plus

Er zijn vier mooie smartphones op de markt bijgekomen met de release van de nieuwste iPhone serie. Maar welke is de beste en misschien nog wel belangrijker: welke past het beste bij jou? In deze blog vergelijken wij de iPhone 14 met het nieuwste iPhone model, de iPhone 14 Plus.

Het valt direct op, de iPhone 14 Plus is een maatje groter dan de normale iPhone 14. Daarom heet het natuurlijk ook ‘Plus’. Dit is een ideaal formaat wanneer je op zoek bent naar het grote scherm-gevoel op je telefoon. Films en series kijken en gamen op een groot scherm is nou eenmaal mooier. Maar toch is de iPhone 14 met haar 6,1 inch geen kleine telefoon en kun je ook met dit model genoeg schermplezier ervaren. De grootte even achterwege gelaten, lijken de iPhone 14 Plus en de iPhone 14 veel op elkaar. Het design, de chip en het vermogen van de camera’s zijn nagenoeg hetzelfde. Op deze pagina beschrijven we alle verschillen en overeenkomsten van de twee modellen met elkaar.

iPhone 14 vs iPhone 14 Plus: de belangrijkste specificaties

 
Eigenschappen
Afmetingen
Gewicht
Simkaart
Waterdicht
Introductiedatum
Camera
Aantal camera's
Cameraresolutie
Scherm
Schermafmetingen
Resolutie
Hardware
Processor
Opslaggeheugen
Batterij
Capaciteit
Draadloos opladen
Netwerken
5G
NFC
iPhone 14 abonnement
Vergelijk prijzen 
146.7 x 71.5 x 7.7 mm
172 g
nano sim
IP68  
september 2022
 
2 (dual camera)
12MP + 12MP
 
6.1 inch (15.494 cm)
1170 x 2532
 
3230 Mhz Hexa Core
128 GB, 256 GB, 512 GB
 
Li-Ion
 
iPhone 14 Plus abonnement
Vergelijk prijzen 
160.8 x 78.1 x 7.8 mm
203 g
nano sim
IP68  
september 2022
 
2 (dual camera)
12MP + 12MP
 
6.7 inch (17.018 cm)
1284 x 2778
 
3230 Mhz Hexa Core
128 GB, 256 GB, 512 GB
 
Li-Ion
 

iPhone 14 vs iPhone 14 Plus: het design

Welk toestel heeft het tofste design? De iPhones zijn qua vormgeving vrijwel hetzelfde, alleen de grootte verschilt. De iPhone 14 serie heeft iets rondere hoeken dan de vorige iPhone 13 serie. Met zowel de Plus als het normale model kun je dus goed voor de dag komen aangezien ze een stijlvol Apple design hebben. De kleuren zijn ook in beide modellen hetzelfde: Sterrenlicht (wit), Middernacht (zwart), Product RED (rood), groen, paars of blauw.

iPhone 14 vs iPhone 14 Plus: het beeldscherm

De iPhone 14 heeft een schermgrootte van 6,1 inch en de iPhone 14 Plus heeft een schermgrootte van 6,7 inch. Dit is een verschil van 0,6 inch, wat omgerekend zo’n 1,52 centimeter is. Het één is niet beter als het ander, het is per persoon verschillend wat je beter in de hand vindt ligging en waar je jouw telefoon voor gebruikt. Kijk je graag films of series op je telefoon of ben je een gamer? Dan is het grotere scherm van de iPhone 14 Plus fijner voor jou. Maar wil je jouw telefoon makkelijker kunnen vasthouden met één hand en maakt de grootte niet persé uit, dan is de iPhone 14 waarschijnlijk beter voor jou.

Op beide displays zit het Ceramic Shield glas, wat een sterke glazen beschermlaag is. Dit glas maken zowel de iPhone 14 als de iPhone 14 Plus beschermd tegen alledaagse stootjes en krasjes.

Bij zowel het standaard als de Plus variant vind je op het scherm dezelfde notch. Dit is de inkeping waar net als bij de iPhone 13 de selfie-camera is verwerkt. Bij de Pro modellen van de nieuwste iPhone serie is deze notch nog kleiner gemaakt. Wat weer voor een groter scherm zorgt. Maar bij zowel de iPhone 14 Plus als het standaard model neemt de notch weinig ruimte in beslag en heb je dus meer dan genoeg schermruimte.

Op beide toestellen is het beeldkwaliteit uitstekend dankzij het optimale OLED display. Door de verversingssnelheid heb je zeer vloeiende beelden en daarnaast heeft de graphics kwaliteit ook een boost gekregen van Apple. Al met al een filmische kijkervaring wat je ook doet.

iPhone 14 vs iPhone 14 Plus: de camera

De Apple iPhone 14 en de Apple 14 Plus hebben beide drie camera’s: een ultra-groothoekcamera, een hoofdcamera met groothoek en aan de voorkant zijn ze voorzien van een selfie camera. Alle lenzen beschikken over 12 megapixel, hiermee leg je superscherpe beelden vast. Bij elke nieuwe iPhone serie maakt Apple de camera’s weer beter en dat is nu dus ook weer het geval. Je kunt topkiekjes maken met deze toestellen. Ook kun je nu tijdens het filmen gebruik maken van Action Mode. Hiermee kun je tijdens het filmen gewoon bewegen en alsnog blijven je beelden superscherp en stabiel. Dit is handig bij het filmen van tiktoks, sporten of vloggen.

Daarnaast zijn de camera’s nog beter met het filmen wanneer er weinig licht is. Ook de selfiecamera is verbeterd. Dit merk je met name tijdens het facetimen en selfies maken. Er zijn verder geen verschillen tussen de iPhone 14 en de iPhone 14 plus, beide toestellen beschikken gewoon over uitstekende camera’s.

iPhone 14 vs iPhone 14 Plus: de batterij en accuduur

Qua batterij is de iPhone Plus een stuk beter dan de standaard iPhone 14. Wanneer je de Plus neemt, krijg je een flinke batterij. Deze batterij is pas leeg na het kijken van 26 uur aan video’s, waar bij de iPhone 14 dit ‘’al’’ na 20 uur is. Zit je dus de hele dag op je telefoon en ben je er niet te scheiden van? Dan is de geüpgradede batterij van de iPhone 14 Plus dus echt iets voor jou! Maar voor het normale gebruik is de iPhone 14 batterij natuurlijk ook meer dan voldoende. Beide modellen beschikken over een goede batterij en gaan dus lang mee door het efficiënte energieverbruik van de telefoons van Apple. De telefoons zijn dus niet halverwege de dag toe aan het opnieuw opladen.

iPhone 14 vs iPhone 14 Plus: het geheugen en opslagruimte

De telefoons zijn qua opslag- en werkgeheugen aan elkaar gelijk. Je kunt soepel schakelen tussen verschillende apps, je kunt dus simpel multitasken met zowel de iPhone 14 als de iPhone 14 Plus. Bij beide toestellen kun je het opslaggeheugen selecteren, je kunt kiezen uit 128GB, 256GB of 512GB aan opslag. Download je graag films en series of sla je vaak grotere bestanden op je telefoon op? Dan is 512GB iets voor jou. Download je verder niet heel veel, maar heb je wel behoefte aan veel foto’s op je telefoon? Dan is 128GB of 256GB genoeg voor jou.

Beide modellen maken gebruik van de zeer snelle A15 bionic chip, deze werd ook al gebruikt in de iPhone 13 toestellen. Alleen heeft deze chip in de iPhone 14 toestellen weer een upgrade gehad. De chip is nóg 18% sneller gemaakt en de grafische capaciteiten zijn helemaal verbeterd. Het beeld bij de iPhone 13 serie is al geweldig, maar de beelden van de iPhone 14 serie zijn next level.

iPhone 14 vs iPhone 14 Plus: welke is het beste?

In bovenstaande tekst hebben we de verschillen benoemd van de iPhone 14 en de iPhone 14 Plus. Maar welk toestel is nou beter? De grootste verschillen zijn dat het Plus model een groter scherm heeft en ook een betere batterij dan de standaard iPhone 14. Dus maak je veel gebruik van je telefoon en vind je daarnaast een groot scherm mooier/belangrijker? Dan is de iPhone 14 Plus het toestel voor jou. Ben je op zoek naar een model uit de iPhone 14 serie, maar zit je niet constant op je telefoon en hoef je niet perse een supergroot scherm? Dan is de standaard iPhone 14 het toestel voor jou. Dus er is niet eigenlijk een scherm dat beter is, het heeft er vooral mee te maken welk toestel het beste bij jou past.

iPhone 14
iPhone 14

Bekijk alle informatie over de iPhone 14

iPhone 14 Plus
Kom je er niet uit?

Heb je vragen over je telefoon of abonnement?
René helpt je graag met het beantwoorden van je vragen.

Bel ons

Telecom specialist
Apple smartphonesSamsung smartphonesOnePlus smartphonesGoogle smartphonesXiaomi smartphonesMotorola smartphonesNokia smartphonesHonor smartphones

Telefoon.nl is Thuiswinkel.org businesspartner