Puk code kwijt? Hier vind je je pukcode

puk code opvragen

Heb je per ongeluk drie keer een verkeerde pincode op je telefoon ingevoerd? Dan is je telefoon geblokkeerd en kan hij alleen nog worden gebruikt, nadat je de puk code hebt ingevoerd. Maar waar vind je die pukcode precies? En wat kan je nog doen om je telefoon te ontgrendelen als je je puk code niet meer hebt? Je leest het hier.

Wat is een puk code en wat heb je eraan?

Een pukcode is een code die gekoppeld is aan je simkaart. Of je nu een telefoon + abonnement of een sim only abonnement afsluit, bij beide vormen ontvang je een simkaart. De simkaart is beschermd en beschikt over een PUK-code. PUK staat voor Personal Unblocking Key, oftewel een persoonlijke ontgrendelcode. Elke simkaart heeft een unieke code.

Wanneer moet je je Puk code invoeren

Een puk code is alleen nodig als je je telefoon moet deblokkeren. Hij wordt geleverd bij de levering van je simkaart. En je toestel vraagt er dus uitsluitend om als je te vaak je pin code hebt ingevoerd. De puk code bestaat uit 8 cijfers.

Wat is het verschil tussen de puk code en pin code?

De puk code is een 8-cijferig getal, wat vast staat en gekoppeld is aan je simkaart. Deze code krijg je dus van de provider en is niet te wijzigen. De Pin code gebruik je om je telefoonscherm te ontgrendelen en is een 4-cijferig getal wat je zelf kiest om je telefoon te beveiligen. Het zorgt ervoor dat anderen niet zomaar in je telefoon kunnen komen. Let hierbij op dat je getal kiest die je zelf makkelijk kunt onthouden, maar wat voor anderen niet te eenvoudig te raden is. Dus geen 0000 of 1234.

Waar vind je de puk code?

Je ontvangt je puk code op de kaart waar ook in je simkaart in zit. Let op: als je je puk code kwijt bent, ga dan niet gokken. Als je namelijk 9 keer de verkeerde puk code hebt ingevoerd, wordt je telefoon definitief geblokkeerd. Je kunt hem dan alleen nog ontgrendelen, door een nieuwe simkaart aan te vragen. Dat betekent dat je vaak veel contactgegevens kwijt bent en bij de meeste providers zijn hier kosten aan verbonden.

Hoe kan je je puk code opvragen

Wil je liever geen risico lopen en geen verkeerde puk code invoeren? Dan kan je jouw persoonlijke code opvragen bij je provider. Hieronder vind je per provider de pagina waar je dan terecht kunt:

Kom je er niet uit?

Heb je vragen over je telefoon of abonnement?
René helpt je graag met het beantwoorden van je vragen.

Bel ons

Telecom specialist
Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesOppo smartphonesMotorola smartphonesSony smartphonesNokia smartphonesOnePlus smartphones

Telefoon.nl is Thuiswinkel.org businesspartner