Alles over de nieuwe Sony Xperia 1 III en Xperia 5 III

Sony Xperia 1 III kopen

Sony heeft de nieuwste Xperia lichting gepresenteerd met drie gloednieuwe 5G telefoons. In het topsegment vinden we de Sony Xperia 1 III en de meer compacte Sony Xperia 5 III. Hier vind je alles over de derde generatie en zetten we de belangrijkste verschillen tussen de Xperia 1 III en Xperia 5 III op een rij.

In Nederland is Sony al jaren een bekend merk. De fabrikant maakt niet alleen razend populaire gaming consoles en krachtige camera’s. Jaarlijks presenteert het Japanse merk ook uitstekende smartphones. De nieuwe Xperia III lijn heeft een herkenbaar ontwerp en biedt een flinke upgrade ten opzichte van de Sony Xperia II lijn. In het middensegment vind je de 6 inch Sony Xperia 10 III die nog compacter is dan zijn voorganger. De belangrijkste toestellen zijn de opvolgers van de Xperia 1 II en Xperia 5 II. Hier lees je alles over de nieuwe Xperia III vlaggenschepen.

Sony Xperia 1 III met Carl Zeiss optics en 120 Hz beeldscherm

Sony deze week een speciaal Xperia evenement gehouden. Tijdens dit evenement zijn drie krachtige telefoons geïntroduceerd. De belangrijkste is de Sony Xperia 1 III. Het topmodel is op alle fronten een grote verbetering op de Sony Xperia 1 II. Daarnaast presenteerde het Japanse merk de meer compacte Xperia 5 III.

De Sony Xperia 1 III is een volwaardig vlaggenschip en beschikt over vergelijkbare specificaties met de iPhone 12 Pro en Samsung Galaxy S21 Plus. Het vlaggenschip is uitgerust met een haarscherp 6,5 inch OLED beeldscherm. Het scherm heeft een hoge 4K resolutie en 120 Hz ververs snelheid. De randen rondom het scherm zijn flinter dun. Bovenin is nog maar net ruimte voor de 8 megapixel front camera. De Sony beschikt over stereo speakers en dat maakt gaming nog beter. De behuizing is gemaakt van sterk Gorilla glass met een aluminium frame. Zoals je mag verwachten in dit segment is de Sony Xperia 1 III waterdicht, IP65/68. Het ontwerp heeft veel overeenkomsten met de Sony Xperia 1 II. Achterop vind je een grote ovale cameraheuvel met daarin vier camera’s en camera sensoren.

Sony Xperia 1 III camera

Krachtige Sony en Zeiss camera systeem

Je kunt prachtige foto’s maken met de Sony Xperia 1 III. Het vlaggenschip is voorzien van drie krachtige 12 megapixel camera’s en een Time of Flight diepte camera. Dit viertal is voorzien van Carl Zeiss lenzen en de nieuwste camera technieken. De belangrijkst 12 megapixel camera heeft een extra grote 1.8µm, Dual Pixel PDAF en optische beeldstabilisatie (OIS). Daarnaast vind je een 12 megapixel telelens met 2,9x tot 4,4x optische zoom. Hiermee haal je alles dichterbij. Wil je juist meer in beeld krijgen dan kies je de 12 megapixel breedhoek camera. Deze camera heeft ook phase detection autofocus. Hiermee kun je razend snel scherpstellen en dit is een feature die je vrijwel nooit tegen komt bij breedhoek lenzen. Voor die gave diepte effecten gebruikt de Xperia 1 III een 0,3 megapixel time of flight sensor.

Xperia 1 III camera

Sony heeft de prestaties geoptimaliseerd door de Sony ZEISS lenzen een speciale T-coating te geven. Naast een pro modus vind je allerlei handige features zoals real-time Eye AF bovenop de Eye AF die werkt op dieren en mensen, Optical SteadyShot en 4K-opname met 120 fps voor haarscherpe slow motion-films.

Krachtige alleskunner en gaming telefoon

In de stijlvolle behuizing van de Sony Xperia 1 III vind je de nieuwe Snapdragon 888 processor van Qualcomm. De premium smartphone krijgt daarbij 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB opslagruimte. Combineer je deze specificaties met het razend snelle 120 Hz 4K beeldscherm dan krijg je de ultieme gaming telefoon. In tegenstelling tot andere premium telefoons is er zelfs ruimte voor een microSD kaart zodat je nog meer bestanden kunt opslaan. Een grote 4.500 mAh accu levert genoeg stroom om de dag door te komen en deze accu is weer snel opgeladen. In een halfuurtje is de accu weer voor de helft gevuld. Het toestel ondersteunt daarnaast Qi Wireless charging. Nog een extra is de 3,5 mm koptelefoon ingang. Er zijn veel fans van deze audio poort en die kunnen eigenlijk alleen nog maar terecht bij de premium telefoons van Sony.

Xperia 1 III audio

Verschillen Xperia 1 III versus Sony Xperia 5 III

Naast erg veel overeenkomsten zijn er natuurlijk ook verschillen tussen de Sony Xperia 1 III en de kleinere Sony Xperia 5 III. De 5 III is een stuk compacter dankzij het kleinere 6,1 inch beeldscherm. Dit scherm heeft dezelfde 120 Hz verver snelheid en krijgt een iets lichtere Full HD+ resolutie. De premium behuizing is vrijwel gelijk en ook waterdicht. De achterzijde laat de belangrijkste verschillen zien. Daar vind je drie camera’s bij de Sony Xperia 5 III in vergelijking tot de vier bij de Xperia 1 III. Het kleinere broertje krijgt de belangrijkste 12 megapixel camera’s maar moet het dus zonder de time of flight sensor doen. Geen zorgen want met de 12 megapixel primaire camera in combinatie met telelens verzorgen ook schitterende diepte effecten in je foto’s die je maakt met de Xperia 5 III.

In de behuizing van de Sony Xperia 5 III vind je nog een verschil met de meer premium Xperia 1 III. Daar is namelijk 8 GB aan werkgeheugen met 128 GB / 256 GB aan opslagruimte te vinden. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is de accu grootte gelijk. Het enige verschil tussen de Xperia 5 III en Xperia 1 III is Qi Wireless charging. Die functie vind je niet in de goedkopere Sony Xperia 5 III.

De Sony Xperia 1 III en Xperia 5 III zijn nu officieel gepresenteerd. Het zal niet lang meer duren voordat deze twee in de Nederlandse winkels liggen. Vanaf dat moment kunt je op deze pagina het goedkoopste Sony Xperia 1 III abonnement vergelijken en vind je dagelijks de laagste Sony Xperia 5 III prijs.

Kom je er niet uit?

Heb je vragen over je telefoon of abonnement?
René helpt je graag met het beantwoorden van je vragen.

Bel ons

Telecom specialist
Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesOppo smartphonesMotorola smartphonesSony smartphonesNokia smartphonesOnePlus smartphones

Telefoon.nl is Thuiswinkel.org businesspartner