Face ID kan worden omzeild met 3D-masker

Face ID is niet honderd procent waterdicht, zo blijkt vandaag. Een beveiligingsbedrijf genaamd Bkav is er namelijk in geslaagd om Apple’s beroemde gezichtherkenningstechniek te omzeilen. Dit heeft men bereikt door middel van een 3D-masker welke is geprepareerd door een reguliere 3D-printer. 

Dat meldt het bedrijf zelf op haar website.

Sinds vorige week is de Apple iPhone X in ons land te koop. Dit toestel is met recht de spannendste iPhone die Apple sinds lange tijd heeft uitgebracht. Niet alleen het ontwerp is compleet op de schop gegaan, ook de manier waarop je het toestel bestuurt is radicaal veranderd. Niet langer heb je de beschikking over een fysieke thuisknop, maar moet je het doen met gebaren. Dit heeft te maken met het feit dat het OLED-scherm vrijwel de gehele voorzijde bestrijkt. Zodoende blijft er geen plek over voor een dergelijke knop.  Aangezien de vingerafdrukscanner (Touch ID) altijd in de thuisknop was verwerkt, moest Apple hier een nieuwe methode van beveiliging voor verzinnen. Men kwam met Face ID op de proppen, oftewel gezichtsherkenning.

Face ID techniek is niet waterdicht

De techniek is behoorlijk geavanceerd maar komt in korte lijnen hierop neer. Dankzij een geavanceerde camera aan de voorzijde wordt een 3D profiel van je gezicht gemaakt. Hierbij worden belangrijke kenmerken geregistreerd zoals eventuele ‘diepte’ van je ogen, vorm van je kaaklijn en mogelijke sproeten. Zodoende is de camera ook in staat om je te herkennen wanneer je bijvoorbeeld een (andere) bril of muts ophebt, voor wanneer het koud is. Al tijdens de presentatie liet de techniek te wensen over: Craig Federighi lukte het niet om in één keer zijn Apple iPhone X te ontgrendelen. Vandaag kunnen we daar een tweede misser bij optellen. Een beveiligingsbedrijf is er namelijk in geslaagd de geavanceerde techniek te omzeilen.

‘Politici, zakenlui en allerhande prominenten opgelet’

Het beveiligingsbedrijf Bvak is erin geslaagd om door middel van een 3D-masker de camera te foppen. Hierbij heeft men gebruik gemaakt van een 3D-printer om een masker te fabriceren. ‘Platte’ onderdelen van het gezicht, zoals bijvoorbeeld de ogen, zijn geprint met een reguliere printer. De onderzoekers hebben achterhaald welke punten van het gezicht de camera specifiek scant. Vervolgens hebben zij het masker precies zo nagemaakt om te matchen met deze punten. De 3D-printer is overigens vrij verkrijgbaar en al met al kostte de fabricage van het masker 129 euro. Voor de ‘huis-tuin-en-keuken’ dief is deze wijze van inbreken daarom vermoedelijk niet aantrekkelijk. Wel is het alarmerend dat de techniek redelijk makkelijk te foppen is. Voor bijvoorbeeld hoogwaardigheidsbekleders is dit dan ook een waarschuwing, zo besluit Bkav.

Populairste telefoons van oktober 2021
iPhone 13
iPhone 13
 • 200 minuten/sms
 • 5 GB internet

Abonnement €12,00/mnd

Toestel €30,00/mnd

€42
00/mnd
Samsung Galaxy S21
Samsung Galaxy S21
 • 200 minuten/sms
 • 2 GB internet

Abonnement €10,00/mnd

Toestel €24,50/mnd

€34
50/mnd
iPhone 13 Pro
iPhone 13 Pro
 • 200 minuten/sms
 • 5 GB internet

Abonnement €12,00/mnd

Toestel €40,00/mnd

€52
00/mnd
iPhone 13 Mini
iPhone 13 Mini
 • 200 minuten/sms
 • 5 GB internet

Abonnement €12,00/mnd

Toestel €26,00/mnd

€38
00/mnd
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iPhone XS
iPhone XS

Bekijk alle informatie over de iPhone XS

  Beste deal
  Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesLG smartphonesMotorola smartphonesHuawei smartphonesNokia smartphonesSony smartphones