iPhone 13 vs 14: de verschillen

iphone 14 scherm

Je zoekt een nieuwe iPhone, maar twijfelt tussen de iPhone 13 en de iPhone 14? Steeds meer mensen kiezen voor een oudere iPhone, vanwege de prijs en het gebrek aan innovatie. Maar is dat bij de iPhone 14 ook het geval? Of zijn de specificaties van de iPhone 14 de upgrade waard? Op deze pagina vertellen wij je precies wat de verschillen zijn tussen de iPhone 13 en de iPhone 14.

Welke is beter? De iPhone 13 of 14? Dit zijn de verschillen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Wij hebben beide toestellen getest en zijn niet omvergeblazen door de grote verschillen tussen beiden. Aan de buitenkant is het moeilijk zichtbaar dat je een iPhone 13 of iPhone 14 in handen hebt. Sterker nog. Sinds de iPhone 12 is het uiterlijk niet meer veranderd. En dat is ook niet erg, want het uiterlijk is strak en tijdloos. De belangrijkste verschillen sommen we hieronder voor je op:

De iPhone 14:

  • Maakt betere foto’s in het donker
  • Heeft een verbeterde beeldstabilisatie en autofocus
  • Heeft een langere accuduur
  • Is een fractie sneller

iPhone 13 vs iPhone 14: de kleuren

De iPhone 13 is verkrijgbaar in de kleuren rood, wit, zwart, blauw, roze en groen. En de iPhone 14 kan je bestellen in het rood, wit, zwart, blauw en paars. Bij de iPhone 14 is de kleur paars dus toegevoegd en hebben ze roze en groen uit het assortiment gehaald.

iphone 14 scherm

iPhone 13 vs iPhone 14: het beeldscherm

Zowel de iPhone 13 als iPhone 14 beschikken over een 6.1 inch OLED scherm. Het scherm van de iPhone 14 is wel een stuk helderder. Foto’s, video’s en games zien er dus fraaier uit op de nieuwste iPhone.

Een krasje zal je op beide toestellen niet zo snel ontdekken, want ze hebben allebei een beschermlaag over het scherm heen, genaamd: Ceramic Shield glass.

iphone 14 scherm

iPhone 13 vs iPhone 14: de camera’s

Het woord “Verbeterde” is het sleutelwoord in deze vergelijking. Want als je puur uitgaat van de specificaties en het uiterlijk zie je vrijwel geen verschil. Het grootste verschil zit hem in in de verbeterde autofocus en de verbeterde beeldstabilisatie. Je kunt met de iPhone 14 net wat betere foto’s maken in moeilijke omstandigheden. Een nieuwe functie van de iPhone 14 is Photonic Engine. Dit helpt je om betere kwaliteit foto’s te maken in het donker. Volgens Apple zelfs tot 2x beter dan bij de iPhone 13.

De camera aan de voorkant is ook flink verbeterd. Zowel de autofocus als beeldstabilisatie heeft een flinke verbeterslag gekregen, waardoor je ook in beweeglijke momenten een prima selfie kan maken.

iphone 13 vs 14 camera

iPhone 13 vs iPhone 14: de accuduur

Natuurlijk heeft Apple de accu van de iPhone 14 een upgrade gegeven ten opzichte van zijn voorganger en beschikt het toestel dus over een betere batterij. Daarmee kan je maar liefst 20 uur video’s afspelen op de iPhone 14. En bij de iPhone 13 is dit “slechts” 19 uur. En met muziek afspelen is dit verschil zelfs 5 uur. De iPhone 14 gaat daarmee tot 75 uur mee en de iPhone 13 beperkt zich tot 70 uur. Over het algemeen zijn deze scores vrij hoog als je het vergelijkt met de concurrentie.

iPhone 13 vs iPhone 14: de opslagcapaciteit

Hier kunnen we kort over zijn: er is geen verschil in opslagruimte. Bij zowel de iPhone 13 als de iPhone 14 heb je de keuze uit: 128GB, 256GB en 512GB.

iPhone 13 vs iPhone 14: de processor

In tegenstelling tot voorgaande jaren, is de chipset van de iPhone 14 niet vernieuwd dit jaar. Dit terwijl het bij de snellere varianten van de iPhone 14-serie wel is gebeurd. Beide toestellen beschikken dus over de A15-chip van Apple. Wel zijn de prestaties van de iPhone 14 iets beter, omdat de processor over meer GPU-cores beschikt, namelijk 5 in plaats van 4. Je merkt dit verschil vooral bij het spelen van grafische games.

Past het hoesje van mijn iPhone 13 ook op de iPhone 14?

Ja. Het verschil in het scherm tussen de iPhone 13 en iPhone 14 is 0,01 inch. Daardoor is het verschil te klein om over te moeten stappen op nieuwe accessoires. Het goede nieuws is dus dat je je iPhone 13 hoesje gewoon kan gebruiken voor je iPhone 14.

Welke iPhone is beter?

Als we beide toestellen naast elkaar zetten, dan zijn de verschillen tussen beide iPhones nihil. En eigenlijk vinden we de stap die ze nu hebben gezet van de goedkoopste versies ook wel erg matig. Het verschil wordt pas echt zichtbaar als je kiest voor de iPhone 14 Pro. Maar heb je minder behoefte aan de technische snufjes van de Pro-serie, dan is de iPhone 13 een prima keuze en is een upgrade naar de iPhone 14 niet nodig.

Handige links:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iPhone 13
iPhone 13

Bekijk alle informatie over de iPhone 13

Beste deal
iPhone 14
iPhone 14

Bekijk alle informatie over de iPhone 14

Beste deal
Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesOppo smartphonesMotorola smartphonesSony smartphonesNokia smartphonesOnePlus smartphones

Telefoon.nl is Thuiswinkel.org businesspartner