Onderzoek: dalende smartphoneverkoop, hogere prijzen

Volgens marktonderzoeker GfK worden er wereldwijd nog steeds meer telefoons verkocht. Ook de waarde van die telefoons stijgt. In West-Europa (waar Nederland toebehoort), daalt de smartphoneverkoop echter met zeven procent. Wel zijn telefoons vier procent duurder geworden.

Dat blijkt uit cijfers van het GfK die gisteren zijn bekendgemaakt.

GfK is een marktonderzoeker en houdt zich onder andere bezig met de verrichtingen op de telefoonmarkt. Zodoende komt men vandaag met een rapport op de proppen waarin de wereldwijde verkoop van telefoons is gemonitord. Hierbij hebben de onderzoekers een vergelijking gemaakt tussen het afgelopen (derde) kwartaal, en hetzelfde kwartaal een jaar terug. Zodoende krijg je zogenoemde ‘Year on Year’ cijfers waarbij de veranderingen duidelijk worden. Zoals opgemaakt kan worden uit onderstaande grafiek is de wereldwijde smartphoneverkoop bezig aan een opmars. In het derde kwartaal werden globaal maar liefst ruim 366 miljoen telefoons verkocht, ten opzichte van 355 miljoen stuks een jaar terug. Een toename van drie procent dus.

Onderlinge verschillen

Zoomen we in op enkele specifieke regio’s dan komen we enkele interessante verschillen tegen. Zo blijken West-Europa en het ‘ontwikkelde’ gedeelte van AziĆ« de grootste dalers te zijn qua smartphoneverkoop met respectievelijke percentages van zeven procent. Hierbij werden in het afgelopen kwartaal 30.9 miljoen telefoons verkocht in West-Europa: een daling ten opzichte van de 33.2 miljoen stuks een jaar terug. Wat hier precies de reden van is, is niet bekend. Wel heeft GfK het vermoeden dat een groot deel van de daling verklaard kan worden uit verzadiging. De grootste stijger qua smartphoneverkoop is echter Latijns-Amerika dat een groei van maar liefst elf procent ziet. Hierbij is de totale omvang bijna net zo groot als die van Europa. Het binnenland van China blijft de grootste markt.

Duurdere telefoons

Kijken we naar de gemiddelde waarde van een telefoon, dan zien we grote uitschieters. In West-Europa werden telefoons gemiddeld vier procent duurder. De grootste stijger is echter Centraal- en Oost-Europa waar telefoons maar liefst 26 procent duurder werden. Ook in China nam de gemiddelde winkelwaarde flink toe: met 20 procent maar liefst. Grootste daler is ‘ontwikkeld’ AziĆ«, waar de gemiddelde prijs maar liefst negen procent daalde. Concluderend: het onderbuikgevoel dat telefoons steeds duurder worden, kan voor ons in Nederland dus bevestigd worden. Zo schrokken veel mensen zich een hoedje toen Apple de iPhone X met adviesprijs van 1159 euro presenteerde.

Populairste telefoons van december 2020
iPhone 12
iPhone 12
  • 200 minuten/sms
  • 1 GB internet

Abonnement €8,00/mnd

Toestel €30,00/mnd

€38
00/mnd
Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20
  • 200 minuten/sms
  • 1 GB internet

Abonnement €8,00/mnd

Toestel €22,00/mnd

€30
00/mnd
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro
  • Onbeperkt bellen/sms
  • 5 GB internet

Abonnement €17,50/mnd

Toestel €37,50/mnd

€55
00/mnd
iPhone SE 2020
iPhone SE 2020
  • 200 minuten/sms
  • 1 GB internet

Abonnement €7,00/mnd

Toestel €14,00/mnd

€21
00/mnd
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populairste telefoons
Apple smartphonesSamsung smartphonesHuawei smartphonesSony smartphonesLG smartphonesHonor smartphonesMotorola smartphonesNokia smartphones