Onderzoek: we bellen steeds minder via vaste telefoon

Nederlanders bellen steeds minder vaak via de vaste lijn. Het aantal dagelijkse bellers is redelijk stabiel gebleven, terwijl de wekelijkse gebruikers juist hard afnamen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de toegenomen keuzemogelijkheden. Bij steeds meer providers krijg je niet automatisch een vaste lijn wanneer je een alles-in-1 pakket aanschaft.

Dat blijkt uit onderzoek van TelecomPaper.

Nederlanders bellen steeds minder via de vaste lijn. Wel is de daling aan het afvlakken. Daar waar een kwart van de Nederlanders in 2016 nog dagelijks via de vaste telefoon belde, is dat percentage nu gezakt naar 22 procent. Hierdoor is de daling nog steeds aan de gang, maar wel minder hard dan enkele jaren geleden. In 2012 belde bijvoorbeeld ruim 70 procent van de bevolking dagelijks met  de vaste lijn. Dit percentage nam de afgelopen jaren hard af en lijkt vanaf 2016 nagenoeg stabiel te blijven.

Wekelijkse bellers nemen fors af

Het aantal wekelijkse bellers is wel fors aan het kelderen. Momenteel belt 54 procent van de Nederlanders minimaal een keer per week. Dit percentage lag in 2012 nog op ruim 80 procent. De helft van deze groep belde zelfs dagelijks via de vaste lijn. Afgelopen jaar vond binnen deze groep dan ook de grootste daling plaats: maar liefst 8 procent. Waar dit aan ligt, is niet onderzocht.

Steeds meer keuze voor de consument

Dit is grotendeels te verklaren door marktaanbod. Tussen 2012 en 2015 waren zogenoemde alles-in-1 abonnementen razend populair. Wie een nieuw internetabonnement afsloot, kreeg daar automatisch een vaste lijn bij. Ook al maakte je hier geen gebruik van, hij telde wel mee in de statistieken. Sinds enkele jaren is het bij steeds meer providers mogelijk om weer losse diensten af te nemen. Zo introduceerde KPN vorig jaar de dienst Knippr: een tv-dienst. Zo hoef je niet langer aanvullende diensten af te nemen. Ook partijen als T-Mobile en Vodafone zijn met zulke initiatieven in de weer.

Aantal vaste lijnen gedaald

Zodoende is het aantal vaste lijnen sinds 2016 gedaald. Volgens de meest recente gegevens van eind 2017 waren er 6,16 miljoen vaste telefonieaansluitingen. Dit aantal lag tussen 2012 en 2015 op gemiddeld 7,5 miljoen. Tot slot meldt het onderzoek dat het aantal ‘actieve’ bellers afneemt. Dit zijn mensen die wél een vaste telefoon hebben, maar hier geen gebruik van maken. In 2016 was dit percentage 2016 procent, tegenover 15 procent in 2017. De onderzoekers hebben respondenten niet gevraagd of hun mobiele telefoongebruik hiermee verband houdt.

Tip: check je abonnementen

Behoor jij ook tot die groep mensen die wel een vaste telefoonaansluiting heeft, maar er geen gebruik van maakt? Ga dan eens bij je provider na of je deze optie niet van de hand kunt doen. Sinds enkele jaren zijn er namelijk veel meer mogelijkheden om je eigen, ideale pakket samen te stellen. Vroeger had je vaak geen keuze: je moest wel een alles-in-1 pakket afnemen, dat was simpelweg goedkoper. Providers spelen echter in op de veranderende vraag en bieden steeds vaker pakketten aan die je naar wens kunt samenstellen.

Populairste telefoons van december 2020
iPhone 12
iPhone 12
  • 200 minuten/sms
  • 1 GB internet

Abonnement €8,00/mnd

Toestel €30,00/mnd

€38
00/mnd
Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20
  • 200 minuten/sms
  • 1 GB internet

Abonnement €8,00/mnd

Toestel €22,00/mnd

€30
00/mnd
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro
  • Onbeperkt bellen/sms
  • 5 GB internet

Abonnement €17,50/mnd

Toestel €37,50/mnd

€55
00/mnd
iPhone SE 2020
iPhone SE 2020
  • 200 minuten/sms
  • 1 GB internet

Abonnement €7,00/mnd

Toestel €14,00/mnd

€21
00/mnd
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populairste telefoons
Apple smartphonesSamsung smartphonesHuawei smartphonesSony smartphonesLG smartphonesHonor smartphonesMotorola smartphonesNokia smartphones