5G vs 4G: wat zijn de verschillen?

verschillen 5g en 4g

Het verschil tussen de 4G en 5G generaties van mobiele netwerken zijn groot. Ontdek in dit artikel wat de grootste en belangrijkste verschillen hiertussen zijn.

Wat is 5G?

5G is de vijfde generatie van mobiele netwerken en dus ook de opvolger van 4G. Hiermee kun je smartphones laten communiceren, ook als er geen WiFi ter beschikking is.

Belangrijkste kenmerk van het 5G netwerk is de extreem hoge snelheid die deze zou kunnen realiseren. Wel moet daarbij gezegd worden dat dit voor als nu grotendeels theoretisch is. Het uitrollen van 5G is nu in volle gang bezig. Ook is het netwerk stabieler en kan het meer data versturen.

Grootste verschillen tussen 4G en 5G

Snelheid
De verwachtingen zijn dat de 5G zo’n honderd keer sneller zal zijn dan zijn voorganger. Komen deze verwachtingen uit, dan zal het mogelijk zijn om een film van zo’n twee uur in een paar seconden te downloaden. Een 4G verbinding doet hier zo’n 10 tot 15 minuten over.

snelheid 4g en 5g

De snelheid van 5G kan hiervoor zorgen omdat de netwerken functioneren op hele hoge frequenties. Echter zijn alle technieken nog in volle ontwikkeling. Dus het 5G eindresultaat met extreem hoge beschikbaarheid, zeer hoge snelheid en latency zal nog even moeten wachten. De frequentiebanden (3.5+ Ghz) die hiervoor gebruikt moeten worden op het moment van schrijven nog steeds geveild. De praktijk zal het moeten uitwijzen, maar de voortekenen en eerste resultaten zijn zeer gunstig.

Latency
In de Nederlandse taal is latency het beste te omschrijven als wachttijd. Oftewel de tijd waar het om gaat dat apparaten nodig hebben om onderling data heen en weer te sturen, of het heen en weer van een apparaat naar een server.

Snelheid is hoeveel tijd er nodig is om een foto of filmpje te downloaden. Terwijl we bij latency praten over de tijd tussen wanneer jij een bericht naar iemand stuurt en diegene het daadwerkelijk ontvangt op zijn of haar telefoon.

Dit gaat vrijwel altijd over milliseconden, maar al die milliseconden stapelen zich op wanneer het gaat over extreem grote hoeveelheden data. Als er dus de hele tijd door data wordt verzonden telt dit maar op en op en zo creëer je een langere tijd.

Bij bijvoorbeeld een zelfrijdende auto kunnen deze milliseconden een groot verschil maken over het hele proces van de omgeving die de auto naar de cloud moet sturen, de server dit weer moet verwerken en deze weer data moet terugsturen naar de auto, waar vervolgens de auto op moet reageren. Helemaal in deze tijd waar steeds meer zelfrijdende auto’s worden gemaakt, is een zo laag mogelijke latency nodig. Dit is nou eenmaal een stuk veiliger.

Capaciteit
Een ander groot voordeel is de beschikbaarheid en de capaciteit. Iedereen heeft wel eens meegemaakt als je in een ruimte bent met veel mensen dat de verbinding slecht is of zelfs helemaal niet werkt. Dat is vanwege dat de infrastructuur al deze verschillende apparaten niet tegelijk kan verwerken, wat weer zorgt voor een slechtere verbinding.

De netwerken van 5G zullen dus veel meer capaciteit hebben dan die van de 4G. Je kunt het vergelijken met een weg die veel breder is gemaakt, er past dus meer verkeer op. En dat is essentieel, aangezien de hoeveelheid apparaten die verbonden zijn met het internet zoals auto’s, straatverlichting en mobiele telefoons in zeer snelle tempo toenemen.

Betrouwbaarheid
De belangrijkste kenmerken van 5G: snelheid, capaciteit en latency zijn afhankelijk van een hoge frequentieband. Het nadeel hiervan is de dekking. De gebieden die deze banden afdekken zijn kleiner dan die van de 2, 3 en 4G. In andere woorden; het bereik van een 5G mast is lager.

Dit zorgt ervoor dat het hedendaags nog niet altijd mogelijk is om verbonden te blijven met zo’n 5G mast, dus ook niet altijd wanneer je midden in een grote stad bent. Deze beschikbaarheid en betrouwbaarheid is de afgelopen tijd al sterk verbeterd en zal zich gedurende het jaar nog flink verbeteren, nadat de hoogste frequentieband voor 5G zal worden geveild.

Beschikbaarheid 5G in Nederland

5G Is al sinds de zomer van 2020 in Nederland, echter is deze er dus in een versie die niet optimaal is. Dit zal ook nog een flinke tijd duren en vooralsnog is in het land 4G de standaard netwerk, alhoewel 5G steeds meer oprukt.

Op het moment van schrijven bieden alleen de drie grote providers; KPN, T-Mobile en Vodafone Ziggo 5G aan voor hun eigen klanten. De andere providers bieden dus geen 5G aan, een uitzondering hierop is Tele2 dat op het netwerk van T-Mobile ook 5G aanbiedt aan zijn klanten.

5G en gezondheidsrisico’s

Er zijn veel mensen die zich zorgen maken over de effecten van 5G op onze lichamelijke gezondheid. De Gezondheidsraad heeft hier onderzoek in gedaan en men concludeert onder meer dat:

Er zou een mogelijkheid kunnen zijn tussen blootstelling en het optreden van kankercellen, mannelijke vruchtbaarheid, geboorteafwijkingen en slechtere zwangerschapsuitkomsten. Echter is de samenhang hiervan niet aangetoond en dus ook hoogst onwaarschijnlijk.

De samenhang met het modificeren van elektrische activiteit in de hersenen is waarschijnlijk, echter is dit aangetoond als dit gunstig of ongunstig is voor onze gezondheid.

In het onderzoek is er geen samenhang gevonden voor het veranderen van hormoonspiegels en het menselijke afweersysteem.

Samenhang met andere biologische processen, zoals cognitie en slapen zou mogelijk kunnen zijn. Maar dit is ook niet aangetoond en hoogst onwaarschijnlijk.

De Gezondheidsraad ziet dus geen bezwaar om op dit moment 5G te gebruiken, als het maar op lage frequenties is, zoals 700 MHz en 3,5 GHz. Deze lage frequenties zijn namelijk al jaren in gebruik voor WiFi en telecom. Dit heeft in al die jaren nooit geleid tot ook maar enig bewijs van gezondheidsschade.

Kom je er niet uit?

Heb je vragen over je telefoon of abonnement?
René helpt je graag met het beantwoorden van je vragen.

Bel ons

Telecom specialist
Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesOppo smartphonesMotorola smartphonesSony smartphonesNokia smartphonesOnePlus smartphones

Telefoon.nl is Thuiswinkel.org businesspartner