Apple of Samsung: welke is het beste? En wat zijn de verschillen?

iphone of samsung

Ga je voor een nieuwe Samsung Galaxy of een iPhone? Welke is het beste? Beide merken verschillen op elk vlak behoorlijk van elkaar: ander besturingssysteem, andere ontwerp, andere line up en ander ecosysteem. Om je een beetje op weg te helpen duiken we dieper in op de overeenkomsten en de verschillen tussen de Apple iPhone en Samsung Galaxy smartphones.

Besturingssysteem Apple vs Samsung

Een van de grootste verschillen tussen een Apple iPhone en een Samsung smartphone is het besturingssysteem.

Apple heeft zijn eigen besturingssysteem ontwikkeld, genaamd iOS en Samsung maakt gebruik van Android.

Het iOS van Apple staat bekend om z’n veelzijdigheid en het gemak in gebruik en de veiligheid. Er zijn meer dan 1 miljoen verschillende apps voor de iPhone die in verband met de veiligheid alleen via de App Store te downloaden zijn. Apps in de App Store zijn door Apple gecontroleerd en goedgekeurd. Privacy staat voorop. Apple bewaart jouw data alleen lokaal, op je eigen toestel. Het iOS is makkelijk in gebruik en daardoor ook erg geschikt voor ouderen. Je hoeft dus niet technisch vaardig te zijn om met een iPhone overweg te kunnen. Ook zijn er regelmatig updates van het besturingssysteem en verschijnt er jaarlijks een nieuwe iOS versie die je ook na 5 jaar nog op je oude iPhone kunt installeren.

De Samsung Galaxy smartphones draaien op Android, een open besturingssysteem dat door Google is ontwikkeld.

Samsung giet daar een eigen sausje overheen en voegt er enkele eigen apps, zoals Samsung Health en de Galaxy Store, aan toe. Via de Galaxy Store kun je onder andere thema’s downloaden, waarmee je de hele look-and-feel, zoals je achtergronden, menu’s en icons, volledig naar je eigen smaak kunt inrichten. De gewone apps download je via de Play Store, maar Android staat ook toe om apps buiten de Play Store om te installeren. Pas daar wel mee op, want dan is de veiligheid natuurlijk niet gegarandeerd. Er zijn regelmatig software- en beveiligingsupdate die je 4 jaar lang, en op de nieuwste toestellen 5 jaar langs, kunt installeren.

Assortiment Samsung en iPhones

Apple iPhones kennen mini, normale en max formaten. Het cijfer achter de iPhone bepaalt hoe nieuw het toestel is. De iPhone 14 is de nieuwste, de iPhone 8 bijvoorbeeld is dus een stuk ouder. Wel is er een uitzondering op deze regel, namelijk de iPhone SE. De SE is een compacte en bovenal betaalbare iPhone uit 2020. Vrijwel elk model iPhone heeft een mini, normale en een max- of plus-uitvoering. De plus- en max-modellen hebben een grote scherm, maar zijn verder vrijwel identiek aan de andere modellen. Datzelfde geldt voor de mini-uitvoering. Behalve het kleinere scherm is het verder vrijwel identiek aan de andere modellen. De nieuwste iPhones zijn de iPhone 14 Pro (Max) en de iPhone 114 (Plus).

Samsung Galaxy heeft een ruimere keuze in verschillende prijsklassen. Hierdoor is er voor elk wat wils en voor elke portemonnee wel een model beschikbaar. De topmodellen van Samsung zijn de Galaxy S-series. Deze hebben betere (en meer) camera’s, meer opslagcapaciteit en zijn sneller en daardoor beter geschikt voor zware apps en (online) games.

De Galaxy A-serie zijn smartphones in de basis- en middenklasse. Hiervoor geldt, hoe hoger het getal achter de A, hoe groter en krachtiger het toestel is. De A42 tot en met de A72 zijn middenklassers met meerdere camera’s en een helder scherm. De A12 tot en met de A33 zijn de instapmodellen van Samsung. Die zijn dus ook een stuk goedkoper.

Het ecosysteem

Met Apple’s Ecosysteem en Continuïteit kun je al je Apple producten naadloos met elkaar samen laten werken. Via AirDrop kun je ook zonder wifi of dataverbinding eenvoudig je bestanden met andere Apple producten delen. Met Handoff kun je bijvoorbeeld een document op je MacBook maken en vervolgens onderweg eenvoudig op je iPad verder werken aan hetzelfde document.

Samsung smartphones draaien op Android, maar ook tablets, tv’s, wasmachines, slimme koelkasten en dergelijk draaien op Android. Heb je thuis apparaten met Android, kies dan een Android smartphone om alle apparaten met elkaar samen te laten werken. Dat hoeven niet eens apparaten van hetzelfde merk te zijn, in tegenstelling tot Apple. Heb je een Samsung uit de S- of Note-serie, dan kun je middels een Samsung DeX docking station je smartphone eenvoudig tot een kleine computer omtoveren.

Opslagcapaciteit

De keuze in opslagcapaciteit bij Apple is reuze. Je hebt modellen met 64, 128, 256, 512 en zelfs 1 TB. Vanaf de iPhone 13 is 128 GB het minimum. Voor de gemiddelde gebruiker is dat genoeg, maar als je veel foto’s, muziek, video’s of games download, is wat meer opslagcapaciteit wel aan te bevelen. Wil je zeker weten dat je genoeg hebt, kies dan voor de 512 GB of 1 TB (1000 GB) variant. De 1 TB is overigens voorlopig alleen op de Apple iPhone 14 Pro en de Pro Max leverbaar. Het geheugen van een iPhone is niet uitbreidbaar.

Kies je voor de Samsung Galaxy S-serie, dan kun je vanaf de S23 kiezen voor een opslagcapaciteit van 128, 256, 512 en 1000 GB. Op de 1 TB (1000 GB) versie kun je met gemak 250.000 foto’s kwijt. De Samsung A-serie modellen hebben een geheugen van 65 GB. Voor het basis gebruik is dat voldoende. Bij deze smartphones in de A-serie kun je overigens de opslagcapaciteit uitbreiden met een geheugenkaart.

Nieuwste modellen Apple iPhone en Samsung Galaxy

De nieuwste modellen van Apple zijn de iPhone 14 (Plus) en iPhone 14 Pro (Max) uit 2022. Wil je films of series op je smartphone kijken, dan zijn de grote Plus een uitkomst. Kies je voor het allerbeste, kies dan voor de iPhone 14 Pro of de Pro Max.

De S23-serie zijn de nieuwste smartphones in de Samsung Galaxy reeks. Deze krachtige toestellen verversen het scherm 120 keer per seconde en hebben uitstekende camera’s. Wil je veel films en series kijken, kies dan voor de Samsung Galaxy S23 Pus (6,6 inch) of de S23 Plus Ultra (6,8 inch) in plaats van de gewone S23 (6,1 inch).

Conclusie: welke is de beste?

Is Apple of Samsung beter? Het antwoord is niet eenduidig te geven. Het hangt volledig van je eigen wensen af. Staan privacy en jarenlang updates voorop? Kies dan voor een Apple met iOS. Apple iPhone zijn overigens doorgaans een stuk duurder dan de Samsung Galaxy modellen. Samsung biedt een ruime keuze in verschillende prijsklassen. Heb je thuis apparaten met Android? Kies dan een Samsung. Heb je thuis andere apparaten van Apple, zoals een MacBook of iPad? Dan kom je bij de iPhone uit.

iPhone 14
iPhone 14

Bekijk alle informatie over de iPhone 14

Samsung Galaxy S23
Kom je er niet uit?

Heb je vragen over je telefoon of abonnement?
René helpt je graag met het beantwoorden van je vragen.

Bel ons

Telecom specialist
Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesOppo smartphonesMotorola smartphonesSony smartphonesNokia smartphonesOnePlus smartphones

Telefoon.nl is Thuiswinkel.org businesspartner