Betaal ik extra als ik in het buitenland bel en internet?

 

Bellen en gebruik van internet in het buitenland kost binnen de EU niets extra’s maar buiten de EU kunnen de kosten flink oplopen. Sinds juni 2017 berekenen providers in de EU onderling niets extra meer. Je belt als gebruiker binnen de EU dus gewoon uit je bundel zoals thuis. Die hoge telefoonrekeningen na de vakantie zijn dus verleden tijd en je kunt bellen en internetten met je telefoon, zolang als je maar wilt. Tenzij je buiten de EU op vakantie gaat.

Bellen binnen de EU

Bellen en internetten buiten je eigen land wordt roaming genoemd. In 2017 zijn de regels voor roaming binnen de EU aangepast en mogen EU providers geen extra kosten meer berekenen voor bellen en internet onderling. Dankzij Roam Like at Home betaal je evenveel in Nederland als in andere EU landen. Maar waar zitten de adders onder het gras?

Ten eerste betekent de EU niet Europa. Europese landen zoals IJsland, Noorwegen, Monaco, Andorra, Turkije, Zwitserland en Gibraltar behoren niet tot de EU. Afhankelijk van je provider betaal je daar wel extra kosten. Er zijn providers die deze landen voor het gemak wel meerekenen. Check de prijs in deze landen voordat je op vakantie gaat bij je eigen provider.

Roaming op een schip of vliegtuig kan duur zijn

Vlieg je binnen de EU of vaar je binnen de EU over open water dan moet je ook opletten. De Roam Like at Home tarieven gelden namelijk voor de binnenlandse netwerken. Vaar je buiten bereik van GSM masten dan maak je gebruik van een satelliet netwerk, daar hangen behoorlijke kosten aan.

Datalimieten en fair use policy

Iedere provider heeft een fair use policy (FUP). De een is daarin veel schappelijker dan de andere. Bij budget providers moet je bijvoorbeeld opletten. Vaak hebben deze providers een FUP die gebruik beperkt in de EU voor abonnementen met grote databundels (vanaf 8 GB). Een goed voorbeeld hierin is het onbeperkte data abonnement van Tele2. Met dat telefoonabonnement heb je 8 GB aan data per maand binnen de EU. Verbruik buiten deze bundel kost extra geld. Voor de meesten is 8 GB meer dan genoeg, maar te weinig als je net gewend bent om dagelijks uren naar Netflix series te kijken.

Roaming buiten de EU kan duur zijn

Roaming buiten de EU landen kan nog altijd erg duur zijn. Voor het gebruik van buitenlandse netwerken over de hele wereld mogen providers flinke prijzen rekenen. Check daarom voordat je een reis buiten de EU gaat maken wat de kosten zijn en of je provider extra bundels aanbiedt. Een MB aan data verbruiken buiten de EU kost al snel 5 tot 10 euro.

Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesLG smartphonesMotorola smartphonesHuawei smartphonesNokia smartphonesSony smartphones