Hoe kan ik mijn contacten kopiëren naar een nieuwe telefoon?

 

Goed, je hebt een nieuwe telefoon gekocht. Gefeliciteerd alvast! Een nieuwe aankoop is altijd leuk. Eén probleempje: hoe krijg je je contacten van de ene telefoon naar de andere? Het instellen van je nieuwe toestel kan nogal wat stress en gedoe opleveren. Dit kun je vermijden door de eenvoudige handleiding van Telefoon.nl te volgen. Hiervoor willen we wel graag van je weten of je een iPhone hebt gekocht, of een Android-toestel? Onder meer Samsung, LG, HTC, Huawei en Sony telefoons draaien op Android. Ook is het mogelijk dat je bij dezelfde fabrikant blijft, maar een nieuwer exemplaar hebt aangeschaft. Ook dan staan we je bij met raad.

Volg deze stappen wanneer je overstapt van Android naar iPhone:

 • Houd beide telefoons bij de hand: zowel je oude Android als je nieuwe iPhone. Zorg dat beiden beschikken over voldoende acculading en aangesloten zijn op hetzelfde Wi-Fi netwerk.
 • Start uw nieuwe iPhone op en tik tijdens het configuratieproces op de knop 'Apps en gegevens'. Tik vervolgens op 'Zet gegevens over van Android'.
 • Pak uw oude Android-toestel erbij en download en installeer vanuit de Google Play Store de app ‘Stap over op iOS’. Volg de instructies op, deze spreken voor zich.
 • Pak uw nieuwe iPhone erbij en wacht tot u een code ziet verschijnen, voer deze in op uw oude Android-apparaat.
 • Beide apparaten gaan met elkaar synchroniseren. U kunt hierbij precies zelf kiezen wat u wel, en wat u niet wilt meenemen naar uw nieuwe telefoon.
 • Gefeliciteerd! Je contacten staan op je nieuwe iPhone.

Of ga je juist van iPhone naar een Android-toestel?

Volg dan deze stappen:

 • De makkelijkste manier om je contacten mee te nemen is via cloudsynchronisatie.
 • Ga hiervoor naar instellingenmenu op je iPhone en vink in het iCloud-gedeelte aan wat je wilt synchroniseren, in dit geval dus tenminste ‘Contacten’.
 • Je contacten worden nu via de cloud opgeslagen. De volgende stap is deze contacten meenemen naar je Google-account, waarmee Android-telefoons werken.
 • Ga hiervoor naar icloud.com en log in. Klik het kopje ‘contacten’ aan en kies voor de optie ‘Exporteer V Card’.
 • Je contacten worden nu gedownload. Zodra dit klaar is dien je naar je Gmail-account te gaan en daar achtereenvolgens op de opties ‘Contacten’ > ‘Meer’ en ‘Importeren’ te klikken. Tik op 'Bestand kiezen' en selecteer de zojuist gedownloade V Card.
 • Klaar is Kees!
Blijf je bij hetzelfde merk, maar heb je een nieuwer toestel gekocht?

Dan hoef je eigenlijk enkel ervoor te zorgen dat je de contacten gesynchroniseerd hebt. Indien je een iPhone hebt dien je de optie ‘Contacten’ aan te vinken in het ‘iCloud’ onderdeel van het instellingenmenu. Vervolgens log je met hetzelfde iCloud-account in op je nieuwe toestel en vink je de optie synchroniseren aan. Bij Android-toestellen is het principe vergelijkbaar, maar gebruik je een Gmail-account. Tot slot hebben veel fabrikanten tegenwoordig ook hun eigen apps beschikbaar die overstappen van het ene toestel op het andere toestel een stuk gemakkelijker maken. Een voorbeeld is Samsung met diens ‘Smart Switch’ mogelijkheid. De instructies bij dergelijke apps zijn zeer duidelijk en spreken voor zich.

Tip: Wist je dat er steeds meer smartphones te koop zijn, die betaalbaar zijn en beschikken over het razendsnelle 5G netwerk? Vergelijk telefoons op Telefoon.nl en bespaar tientallen euro's op je aanschafprijs.

Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesLG smartphonesMotorola smartphonesHuawei smartphonesNokia smartphonesSony smartphones