Hoe kan ik hoge roamingkosten voorkomen?

 

Ondanks de nieuwe Roam Like at Home regels binnen de EU kun je nog altijd een flinke telefoonrekening krijgen na een heerlijke vakantie. Je kunt op verschillende manieren roamingkosten voorkomen. Wij bespreken hier de beste opties.

In juni 2017 is de regelgeving met betrekking tot roaming binnen de EU verandert. Providers binnen de EU mogen onderling geen extra kosten meer berekenen. Wel zijn er enkele uitzonderingen zoals bijvoorbeeld goedkope abonnementen.

Maximale databundel in de EU

Er zijn verschillende providers die gebruik maken van een maximale bundel binnen de EU. Dat mogen zij doen omdat de prijs van die bundels zo laag is dat de kosten niet opwegen. Enkele voorbeelden zijn de onbeperkt internet en bellen abonnementen van Tele2 en T-Mobile. Deze providers bieden je een maximale hoeveelheid data in de EU. Per 2018 is dat respectievelijk 8 GB en 10 GB. Ben je net gewend aan je oneindige databundel, dan moet je dus wel even uitkijken als je naar het buitenland gaat. Verbruik buiten die maximale bundel kost wel degelijke extra.

Reis je regelmatig naar het buitenland dan kan een abonnement bij een duurdere provider zoals KPN daardoor goedkoper zijn en je hoge roaming kosten besparen. Daar komt nog eens bij dat niet alle budget providers overeenkomsten hebben voor gebruik van 4G netwerken.

Gebruik WiFi netwerken

Bijna overal op vakantie is er wel een mogelijkheid om te internetten via een WiFi netwerk. Je kunt daarmee veel data en dus kosten besparen. Zet roaming op je telefoon uit en zoek zo nu en dan een WiFi spot om te internetten. Pas op bij onbeveiligde WiFi netwerken en controleer altijd in het hotel of bij de camping waar je verblijft welk netwerk veilig is.

Mocht je binnen de familie iemand hebben die een flinke databundel heeft die anders nooit op zou gaan? Vraag of diegene zijn smartphone wil omtoveren in een WiFi hotspot. Zo kun jij op het abonnement van je partner of ouder lekker door internetten.

Voorkom hoge roamingkosten buiten de EU

Buiten de EU zijn de prijzen vaak verdeelt in verschillende zones. Afhankelijk van de provider kunnen die prijzen oplopen tot 4 euro per minuut en 10 euro per MB! Het versturen van een sms kost al snel 50 cent. Check daarom voordat je op reis gaat in welke zone de bestemming valt. Op basis daarvan kun je vooraf al een databundel afsluiten zodat je op de hoogte blijft van al het nieuws uit het thuisfront. Reis je met meerdere mensen dan kun je bijvoorbeeld samen een grotere databundel kopen en die samen gebruiken. Degene die de bundel afsluit deelt het internet via zijn of haar smartphone met de mobiele hotspot functie. Bij Android is die functie te vinden onder Instellingen en dan Verbindingen. TIP: stel dan een melding in op 80% van het verbruik.

Prepaidkaart buiten de EU

Verblijf je voor langere tijd in het buitenland dan kan het soms lonen om daar een prepaid kaart te kopen. Zeker voor het bellen met lokale bedrijven en vrienden is dat een uitstekend alternatief. Je kunt op deze manier ook een relatief goedkope databundel krijgen. Zo blijft je zonder al te veel kosten in contact met je vrienden en familie thuis.

Tip: Wist je dat er steeds meer smartphones te koop zijn, die betaalbaar zijn en beschikken over het razendsnelle 5G netwerk? Vergelijk telefoons op Telefoon.nl en bespaar tientallen euro's op je aanschafprijs.

Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesLG smartphonesMotorola smartphonesHuawei smartphonesNokia smartphonesSony smartphones