Hoe maak ik een goede back-up van mijn telefoon?

 

De smartphone is tegenwoordig je adresboek en fotoboek tegelijkertijd. Je wilt die belangrijke informatie en persoonlijke beelden natuurlijk niet kwijt raken en daarom is regelmatig een back-up maken belangrijk.

Een goede back-up maak je door een reserve kopie te maken van alle gegevens op je telefoon en die op een andere plaats te bewaren. Een back-up maken van je iPhone, Android smartphone of Windows telefoon is helemaal niet zo moeilijk. Hier lees je alle in’s en out’s voor een goede back-up.

Wat is een smartphone back-up?

Met back-up wordt eigenlijk een reservekopie bedoelt. Alle gegevens zoals contact gegevens en foto’s op je smartphone staan in eerste instantie maar op één plek. Raak je de telefoon kwijt, wordt de smartphone gestolen of gaat het apparaat kapot? Dan ben je alle gegevens kwijt. Je behoudt alle informatie als je regelmatig een back-up maakt. Er zijn meerdere manieren om een back-up te maken van je telefoon en tegenwoordig kosten die methodes weinig moeite. Je kunt een backup maken naar je computer, naar een CD of USB stick. Tegenwoordig kun je veel gegevens ook online opslaan in een online opslagprogramma of ‘cloud’.

Kopie maken van je Android, iOS of Windows smartphone

Je kunt tegenwoordig heel eenvoudig een back-up maken van je Android telefoon, iPhone of Windows telefoon. Een reservekopie bestaat uit al je telefoonnummers, persoonlijke instellingen en apps. Daarnaast kun je ook bepalen of andere bestanden worden toegevoegd zoals foto’s en video’s. Om een reservekopie te maken van je smartphone heb je we een account nodig. Een Google-, Microsoft- en Apple-account kun je gratis aanmaken en is wel zo handig.

Back-up via de cloud

Veel mensen hebben ondertussen wel van de cloud gehoord. Overal in de wereld worden datacentra uit de grond gestapt voor dataopslag en ook cloud services. Een back-up maken in de cloud wordt dagelijks door miljoenen mensen gedaan. De cloud is de benaming voor een hoeveelheid opslagruimte op internet waar jij alleen bij kunt. Je kunt die ruimte gebruiken voor foto’s, telefoonnummers en tekstbestanden. Vaak kun je cloud-diensten direct koppelen aan je smartphone. Verschillende bedrijven bieden cloud oplossingen maar de meest bekende binnen de smartphonemarkt zijn natuurlijk de iCloud van Apple en Google Drive. Het voordeel van de cloud is dat deze gegevens nu ook vanuit andere locaties voor jou beschikbaar zijn. Je adresgegevens kun je dus ook vanuit je computer raadplegen samen met je laatste foto's.

Een reservekopie maken in de cloud kun je op verschillende manieren doen. Je kunt handmatig een back-up maken of automatisch back-uppen in de cloud. Handmatig upload je bestanden zelf naar je clouddienst. Je kunt ook aangeven dat apps automatisch een back-up maken. Bijvoorbeeld wanneer ze verbonden zijn met een WiFi netwerk.

Het grote voordeel van automatische back-up is dat alle instellingen en bestanden op één plaats worden bewaard en vanzelf worden geupdate. Zet je bijvoorbeeld vandaag een nieuwe contact in je telefoon, dan worden die gegevens de volgende dag al zichtbaar in de cloud. Een goed voorbeeld van automatische back-up is de Apple iCloud. Android biedt Google Drive aan en Windows heeft Microsoft One Drive.

Bestanden in jouw cloud zijn beschermd en alleen jij kunt met je eigen wachtwoord toegang krijgen tot je bestanden. Kies natuurlijk wel een sterk wachtwoord dat bestaat uit leestekens, kleine en hoofd letters en getallen.

Hoe maak je een iPhone back-up?

Wil je een reservekopie maken van je Apple iPhone dan kun je daarvoor het beste gebruik maken van je eigen iCloud. iCloud is de speciale cloud van Apple. Je kunt eenvoudig een iCloud-account aanmaken. Ga daarvoor naar Instellingen en kies iCloud en log daar in met je Apple ID. Nu ben je klaar om van je smartphone een back-up te maken. Je maakt de back-up op deze manier:

Open Instellingen en kies voor iCloud. Selecteer de onderdelen waarvan je een reservekopie wilt maken zoals Foto’s, Video’s en Instellingen van Apps. Vink daarna de optie iCloud reservekopie aan en er wordt een back-up gemaakt. Zorg wel dat je een goede databundel hebt of verbonden bent met Wi-Fi. Je kunt vanaf nu bepalen dat je iPhone automatisch een update maakt als je verbonden bent met wifi. Deze optie kun je aanzetten via (Beheer opslag) binnen het iCloud menu onder Opslag.

Ga je een nieuwe iPhone kopen? Dan is de back-up van je oude iPhone te gebruiken om op je nieuwe smartphone te zetten. Zo krijgt je nieuwe iPhone dezelfde instellingen automatisch als je oude Apple iPhone.

Back-up maken van WhatsApp op de iPhone

WhatApp wordt door jong en oud gebruikt. Sommige berichten kun je missen als kiespijn maar andere gesprekken wil je graag nog eens terugzien. Binnen WhatsApp is er een mogelijkheid om een back-up te maken. Bij een iPhone is dat heel eenvoudig. Open de app en ga naar Instellingen. Daar kies je voor Chats en drukt op reservekopie. Vervolgens kun je op Reservekopie maken drukken. Je kunt vanaf hier zelf kiezen wat er vanuit WhatApp naar de iCloud wordt geüpload. Hier kun je aangeven of je dagelijks, wekelijks, maandelijks of nooit een nieuwe back-up wilt te maken.

Back-up maken van een Android telefoon

Ben je eigenaar van een Android smartphone dan kun je natuurlijk ook eenvoudig een back-up maken naar de cloud. Je hebt hiervoor een Google account nodig en ruimte op Google Drive.

Het is erg eenvoudig om een reservekopie maken naar Google Drive. Ga bij je smartphone naar het Instellingen menu. Afhankelijk van de Android versie en het merk scroll je naar de optie ‘Back-up maken en resetten’ of ‘Cloud en Accounts’. Binnen dit menu kun je kiezen voor het maken van een reservekopie: ‘Back-up maken van mijn gegevens’.

Reservekopie maken van WhatsApp Android

WhatsApp wordt natuurlijk ook veel door Android gebruikers gebruikt. Ook zij kunnen eenvoudig hun gesprekken bewaren en een back-up maken. Open de app en druk op de drie puntjes (rechts bovenin). Kies voor instellingen en selecteer Chats. Binnen dit menu kun je kiezen voor Chat back-up. Druk op de button ‘Back-up’ maken en je gesprekken worden overgezet naar Google Drive. Hier kun je aangeven hoe vaak je gesprekken wilt back-uppen. Geef hierbij wel aan dat je smartphone alleen een back-up maakt als het toestel is verbonden met wifi.

Windows Phone back-up maken

Net zoals bij Android en iOS kun je ook bij een Windows Phone eenvoudig een back up maken in de Cloud. De Windows cloud heet Microsoft OneDrive en je krijgt eenvoudig een account met je Microsoft account van de telefoon.

Om een reservekopie te maken ga je naar Instellingen en daar kies je voor Back-up. Binnen dit menu ga je naar apps & instellingen om vervolgens de schakelaar om te zetten op Ingeschakeld. Er wordt nu automatisch en back-up gemaakt van de Windows Phone zodra het toestel is verbonden met een wifi netwerk.

LET OP, staat deze functie aan en ben je al een week niet meer verbonden met wifi? Dan wordt er automatisch een update gemaakt via je mobiele verbinding.

Windows Phone WhatsApp back-up

Helaas is het voor Windows Phone gebruikers niet mogelijk om eenvoudig een back-up te maken van WhatsApp naar Microsoft OneDrive. Wil je een gesprek bewaren, dan kun je die wel naar jezelf mailen. Open de app en druk op de drie strepen en ga naar informatie. Binnen dit menu kies je opnieuw voor de drie strepen en ga je naar chatgeschiedenis e-mailen. Verzonden WhatsApp gesprekken kun je importeren op je nieuwe smartphone.

Tip: Wist je dat er steeds meer smartphones te koop zijn, die betaalbaar zijn en beschikken over het razendsnelle 5G netwerk? Vergelijk telefoons op Telefoon.nl en bespaar tientallen euro's op je aanschafprijs.

Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesLG smartphonesMotorola smartphonesHuawei smartphonesNokia smartphonesSony smartphones