Hoe maak ik mijn telefoon simlockvrij?

 

Alhoewel het tegenwoordig vrijwel niet meer voorkomt, kan het wel heel lastig zijn mocht je er toch mee geconfronteerd worden. We hebben het hier over telefoons met een simlock. Een simlock is een softwarematige beperking waardoor een telefoon enkel overweg kan met simkaarten van één specifieke provider, bijvoorbeeld T-Mobile. Wanneer je in dit toestel een KPN-simkaart plaatst kun je wachten tot je een ons weegt, maar bellen en sms’en behoren niet tot de mogelijkheden. In dit artikel vertellen we waarom je het beste kunt aankloppen bij de provider in kwestie voor het verwijderen van een simlock, en je de lokale telecomwinkel op de hoek maar beter kunt vermijden.

Meeste telefoons tegenwoordig simlockvrij

Zoals gezegd willen we echter eerst duidelijk maken dat telefoons met een simlock tot een uitstervend ras toebehoren. De meeste telefoons worden tegenwoordig simlockvrij geleverd. Enkel bij absolute vlaggenschepen, zoals de nieuwste Apple iPhone of Samsung Galaxy, wil het nog weleens zo zijn dat een provider een simlock op het toestel plaatst. Dit is niets meer dan een verkapte manier om meer omzet te generen. Men hoopt op deze manier immers dat jij nog voor minsten één jaar klant blijft en zodoende nog wat geld in het laatje brengt. Indien je een simlock binnen twaalf maanden na aanvaarding van een abonnement wenst te verwijderen, dien je hier vaak eveneens een bedrag voor neer te leggen.

Riskant: zelf simlockvrij maken

Het kan daarom aantrekkelijk klinken om een simlock zelf te verwijderen. Wie een beetje rondneust op internet komt er al snel achter dat hier talloze manieren voor zijn. Zo zijn er behoorlijk veel websites actief die software aanbieden waarmee je vrijwel alle simlocks binnen een paar kliks kunt verwijderen. Het probleem achter deze oplossing schuilt hem echter in de mogelijke bijwerkingen. Veel van dit softwarepakketten bevatten immers virussen die je vaak in eerste instantie niet eens echt doorhebt. Bovendien overtreedt je (onwetend) de voorwaarden van de provider en verspeel je zo de mogelijke resterende garantie. Telecomwinkels maken eveneens vaak gebruik van deze optie en willen hier natuurlijk ook wat op verdienen. Hierdoor ben je nog duurder uit dan wanneer je het zelf zou doen. Ons advies is dan ook om vooral de officiële weg te behandelen.

Beter: klop aan bij de provider

De officiële weg wijst je richting de desbetreffende provider wiens simlock actief is op jouw toestel. Bij de provider kun je namelijk een zogenoemde 'unlockcode' aanvragen. Dit is een code die ervoor zorgt dat de simlock binnen mum van tijd gedeactiveerd wordt. Wel kan het zo zijn dat de fabrikant hier enkel aan meewerkt indien je minstens twaalf maanden klant bent geweest. Indien dit niet het geval is, kan men hier geld voor vragen. Ook dien je zelf achter de unlockcode aan te gaan. Providers zijn immers gericht op geld verdienen en zullen dus niet zomaar de rode loper voor jou uitrollen om mogelijk richting een andere telecomaanbieder te trekken.

Tip: Wist je dat er steeds meer smartphones te koop zijn, die betaalbaar zijn en beschikken over het razendsnelle 5G netwerk? Vergelijk telefoons op Telefoon.nl en bespaar tientallen euro's op je aanschafprijs.

Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesLG smartphonesMotorola smartphonesHuawei smartphonesNokia smartphonesSony smartphones