Hoeveel geheugen heeft mijn telefoon nodig?

 

In de wereld van mobiele telefoons betekent hoe groter, hoe beter, zo lijkt het wel. Niet alleen de schermformaten nemen de afgelopen tijd galactische proporties aan, de geheugencapaciteiten groeien minstens net zo hard mee. Vooraleer we een advies uitbrengen qua hoeveel geheugen jij waarschijnlijk nodig hebt bij het uitzoeken van een nieuwe telefoon, dienen we een belangrijk onderscheid aan te brengen.

Twee soorten geheugen: weet het onderscheid

In de wereld van telefoon wordt de term 'geheugen' namelijk te pas en te onpas gebruikt om feitelijk twee verschillende, op zichzelf staande onderdelen aan te duiden. Zo beschikken telefoons over werkgeheugen (RAM), en het ‘normale’ geheugen. Deze eerste variant is verantwoordelijk voor hoeveel actieve apps er naast elkaar kunnen draaien, zonder dat de telefoon sloom wordt. De tweede geheugenvariant staat voor de daadwerkelijke opslagcapaciteit: hoeveel films, foto’s en muziek je dus kunt opslaan. Om onduidelijkheid te voorkomen: de volgende paragraaf behandelt dus het tweede type geheugen, oftewel opslagcapaciteit.

Hoeveel geheugen heb ik nodig?

Zoals wel vaker het geval, is ook deze vraag niet eenduidig te beantwoorden. Het hangt er immers voornamelijk vanaf wat voor type gebruiker je bent. Om je toch enigszins een leidraad te bieden hebben we enkele stereotype telefoongebruikers omschreven en hiervoor een advies uitgebracht.

De 'gewone' smartphonegebruiker

Deze categorie omschrijft waarschijnlijk de overgrote meerderheid van alle smartphonegebruikers. Wanneer je tot deze groep toebehoort maak je zo nu en dan een foto, heb je enkele apps op je telefoon staan, wellicht een paar games en misschien sla je muziek op via Spotify. Ons advies luidt dat je met een telefoon tot aan 16 GB prima vooruit kan. Helemaal wanneer je gebruik maakt van clouddiensten zoals iCloud, Google Drive of OneDrive is 16 GB afdoende.

De smartphone-enthousiasteling

Je hebt een telefoon met een ontzettend goede camera op het oog en wilt deze ook tot de max gebruiken. Zodoende sla je foto’s met een hoge resolutie op en heb je behoefte aan veel opslagcapaciteit. Ook vind je het prettig om bijvoorbeeld onderweg films te kijken die je bijvoorbeeld via Netflix downloadt. Ook download je nogal wat apps en ben je het liefst de hele dag in de weer met je nieuwe aanwinst. Ons advies is om voor minstens 32 GB aan opslagcapaciteit te kiezen, het liefst natuurlijk meer.

Wees slim en plaats een micro-SD kaart, indien mogelijk

De meeste telefoons van tegenwoordig verschijnen in diverse varianten op de markt. Hierin zit bijvoorbeeld een verschil in de aanwezige opslagcapaciteit. In plaats van dat je soms tot wel 50 euro neertelt voor een uitvoering met meer geheugen, kun je er ook voor kiezen om een micro-SD kaart aan te schaffen. De meeste telefoons van tegenwoordig beschikken immers over een slot voor deze speciale geheugenkaartjes. Zodoende vormen micro-SD-kaarten een aangenaam alternatief voor wanneer je wél meer geheugen bij je wilt hebben, maar niet per se een duurdere telefoon op het oog hebt.

Tip: Wist je dat er steeds meer smartphones te koop zijn, die betaalbaar zijn en beschikken over het razendsnelle 5G netwerk? Vergelijk telefoons op Telefoon.nl en bespaar tientallen euro's op je aanschafprijs.

Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesLG smartphonesMotorola smartphonesHuawei smartphonesNokia smartphonesSony smartphones