Waar vind ik mijn IMEI nummer? En wat kan ik er mee?

 

Zoals iedere inwoner van Nederland een Burgerservicenummer heeft, heeft iedere mobiele telefoon een IMEI-nummer. Je hebt vast weleens van dit begrip gehoord. Dit nummer is heel belangrijk en het is daarom verstandig om het een en ander omtrent dit begrip te snappen. Voornamelijk in vervelende situaties waarbij je telefoon gesloten is, vermist geraakt of wanneer je contact zoekt met je verzekeraar is het handig te weten welk uniek IMEI-nummer jouw telefoon bevat. In dit artikel leggen wij uit hoe je te weten komt wat jouw IMEI-nummer is, waarom het belangrijk is om deze te achterhalen en waar je op moet letten.

Hoe achterhaal ik mijn IMEI-nummer?

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen hoe jij jouw IMEI-nummer achterhaalt. Zoals gezegd is dit nummer uniek en komt iedere combinatie slechts één keer voor. IMEI staat voor International Mobile Equipment Identity en bestaat uit een reeks van 15 cijfers. Je kunt het dus bijvoorbeeld vergelijken met je Burgerservicenummer, maar dan voor je mobiele telefoon. Globaal gezien zijn er drie manieren om het unieke IMEI-nummer van jouw toestel te achterhalen. De eerste manier is simpelweg de barcode op de verpakking checken. Op deze barcode tref je naast het modelnummer van je toestel (ook handig om bij de hand te hebben in noodsituaties) onder meer je EAN-nummer en zoals gezegd je IMEI-nummer. Een tweede optie is het openhalen van je toestel, indien dit mogelijk is. Bij veel toestellen bevindt het nummer zich onder de accu. Wanneer je bijvoorbeeld een iPhone hebt die niet zelfstandig uit elkaar te halen valt, vind je het IMEI-nummer op de achterkant van het toestel. Als laatste optie is het ook mogelijk om de code te achterhalen door de code *#06# in te tikken in het belscherm. Zodra je op bellen drukt krijg je de unieke code direct te zien. Wanneer je telefoon over dual-simkaart mogelijkheid beschikt, heb je twee IMEI-nummers, voor iedere simkaart één.

Waarom is mijn IMEI-nummer belangrijk?

In het dagelijks leven heeft het weinig zin om je IMEI-nummer te weten. In vervelende situaties ligt dit echter anders. We bespreken enkele situaties waarbij het handig kan zijn om dit nummer te weten. De eerste situatie is wanneer je telefoon onverhoopt is gestolen, of op de een of andere magische manier vermist is geraakt. Door middel van je IMEI-nummer kan je toestel in veel gevallen getraceerd worden, aangezien hij uniek is voor jouw toestel. Zo maakt je telefoon tijdens het bellen contact met zendmasten die vervolgens jouw IMEI-nummer registreren. Op deze manier is jouw provider altijd in staat om je toestel te traceren.

Verzekering eist IMEI-nummer bij diefstal

Ook dien je het IMEI-nummer op te geven wanneer je aangifte doet van diefstal. Daarbovenop eist het gros van de verzekeraars ook dit nummer wanneer je aanspraak maakt op een vergoeding. Het is dus absoluut aan te raden de unieke code ergens neer te pennen of de verpakking te bewaren.

StopHeling: wees verstandig en check vooraf

Tot slot is het ook altijd verstandig om het IMEI-nummer te checken van een telefoon die je via bijvoorbeeld Marktplaats wilt aanschaffen. Zoals welbekend circuleert er weleens wat gestolen waar via de handelswebsite. Middels het door de overheid opgezette platform StopHeling kun je echter op voorhand al kijken of een telefoon uit diefstal afkomstig is, of niet. Voer simpelweg het IMEI-nummer van het toestel dat je op oog hebt in en klaar is Kees.

Tip: Wist je dat er steeds meer smartphones te koop zijn, die betaalbaar zijn en beschikken over het razendsnelle 5G netwerk? Vergelijk telefoons op Telefoon.nl en bespaar tientallen euro's op je aanschafprijs.

Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesLG smartphonesMotorola smartphonesHuawei smartphonesNokia smartphonesSony smartphones