Help! Mijn telefoon is gestolen. Wat kan ik nu het beste doen?

 

Je smartphone is gestolen, wat nu? Wanneer je smartphone kwijt is of gestolen wordt dan baal je natuurlijk flink. Je kunt tegenwoordig eenvoudig het toestel vinden. Zowel iOS als Android biedt een eenvoudige app waarbij je tot op 25 meter nauwkeurig je telefoon vindt. Mocht het toestel gestolen zijn is het van belang dat je de simkaart zo snel mogelijk blokkeert. Dat kan via de app van je provider of door de provider direct te bellen. Bestel daar ook direct een nieuwe simkaart. Doe daarna altijd aangifte bij de politie van de gestolen telefoon.

Android smartphone zelf traceren

Tegenwoordig kun je een smartphone eenvoudig traceren. Bij een Android telefoon moet je namelijk inloggen via een Gmail account. Om je telefoon te traceren heb je de telefoon van een vriend of een desktop computer nodig. Open je verkenner en ga naar ‘Google Vind mijn apparaat’. Hier kun je eenvoudig het apparaat vinden waarmee je als laatste bent ingelogd.

Google vindt het toestel tot op 25 meter en zo weet je precies waar je telefoon is. Je ziet zelfs hoeveel accucapaciteit jouw telefoon nog heeft. Wanneer je het toestel kwijt was, kun je de telefoon zo eenvoudig vinden. Is het toestel gestolen, waarschuw de politie en ga nooit zelf naar de dief toe. Google geeft je meerdere opties. Je kunt kiezen voor:

  • Bellen: deze optie kun je kiezen als je telefoon ergens in de buurt ligt. Ook al staat de telefoon op stil, er wordt een hard geluid afgespeeld zodat je de smartphone eenvoudig vindt.
  • Vergrendelen: je kiest deze optie wanneer je niet zeker weet wie de telefoon heeft. Voer een code in van vier cijfers. Zonder die code kan niemand iets met je telefoon.
  • Wissen: kies deze optie als je alle informatie en gegevens van de smartphone wil verwijderen. Het toestel wordt ingesteld op de fabrieksinstellingen. Een dief kan nu niet meer bij je persoonlijke data, maar krijgt hierdoor wel volledige toegang tot de lege telefoon. LET OP: Je kan de telefoon hierna niet meer vinden via deze app.

iPhone zelf traceren

Is je iPhone kwijt of gejat? Dan kun je het toestel ook zelf traceren. Hiervoor is de app Zoek mijn iPhone super handig. De app is al geïnstalleerd op een Apple iPhone wanneer je die koopt. Start de applicatie en log met je Apple ID in. Vervolgens kun je de gestolen Apple iPhone uitkiezen dat je zoekt. De app zoekt vervolgens je iPhone. Daarna krijg je net zoals bij Android drie opties: op afstand bellen, iPhone vergrendelen of het toestel wissen. Ook in dit geval moet je opletten bij Wissen. Want dan ben je alle informatie kwijt en wordt het toestel teruggezet naar fabrieksinstellingen. Vervolgens kun je de telefoon niet mee lokaliseren en hiermee maak je het voor de dief zelfs eenvoudiger. Via de app Zoek mijn vrienden kun je ook je verloren iPhone vinden.

Aangifte doen bij politie van gestolen telefoon

Is je telefoon gejat dan kun je het beste aangifte doen bij de politie. Dat is belangrijk omdat de politie dan contact opneemt met jou wanneer ze het toestel vinden. Daarnaast heb je de aangifte nodig voor de verzekering. Aangifte kun je online doen of via 0900 88 44. Voor de aangifte van je gestolen smartphone heb je het IMEI nummer van de telefoon nodig. Dat nummer staat vermeld op de verpakking. Wanneer je de telefoon al gevonden hebt kun je de locatie natuurlijk vermelden bij de aangifte.

Blokkeer simkaart bij provider

Je wilt natuurlijk niet dat de dief je telefoon gaat gebruiken en er mee belt. Blokkeer daarom zo snel mogelijk de telefoon bij je provider. Dat kun je online doen via de eigen app van de provider (bijvoorbeeld My Vodafone/My T-Mobile). Mogelijk vraagt je provider ook naar het IMEI nummer bij het blokkeren.

Check je verzekeraar

Heb je ook een verzekering afgesloten bij je telefoon? Dan kun je de verzekeraar inlichten. Vaak wordt een gestolen smartphone vergoed zelfs als dat gebeurt in het buitenland. In het buitenland kan een uitgebreide reisverzekering ook uitkomst bieden. De verzekeraar vraagt altijd om een kopie van de aangifte.

Tip: Wist je dat er steeds meer smartphones te koop zijn, die betaalbaar zijn en beschikken over het razendsnelle 5G netwerk? Vergelijk telefoons op Telefoon.nl en bespaar tientallen euro's op je aanschafprijs.

Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesOppo smartphonesMotorola smartphonesSony smartphonesNokia smartphonesOnePlus smartphones

Telefoon.nl is Thuiswinkel.org businesspartner