Wat kan ik doen om mijn simkaart passend te maken?

 

Vroeger was het kopen van een nieuwe telefoon en overstappen naar een nieuwe simkaart veel eenvoudiger: je haalde je simkaart uit het oude toestel en plaatste deze moeiteloos in je nieuwe toestel. De reden achter deze gemakkelijke overstap ligt in het formaat van de simkaart van destijds. Er was namelijk maar één formaat. Tegenwoordig kennen we echter maar liefst drie formaten. Naast de 'standaardgrootte' kennen we ook een micro-variant en sinds enkele jaren ook een nog kleinere grote genaamd nano. Wanneer je erachter komt dat je simkaart niet in je nieuwe toestel past, kun je het best contact opnemen met je provider en een nieuwe simkaart aanvragen. In dit artikel leggen we uit waarom.

Welke formaten zijn er?

Zoals gezegd zijn er dus drie formaten die aflopen in orde van grootte: 'standaard', micro en nano. Standaardgrootte simkaarten vind je voornamelijk in wat oudere toestellen die in het begin van het smartphonetijdperk zijn geproduceerd. De micro-simkaart kwam rond 2012 op en is nog steeds in veel toestellen hét gangbare formaat. Toch begint ook de nanosimkaart aan terrein te winnen en kom je dit formaat veelal tegen in high-end telefoons. De reden hierachter is simpel: een nanosimkaart is lekker klein en compact waardoor er meer ruimte aan de binnenkant van telefoons overblijft.

Dit moet je doen wanneer je simkaart niet past

Wanneer je tegenwoordig een telefoon abonnement afsluit bij een provider, krijg je vaak een uitklikbare simkaart thuisgestuurd. Heel handig, want zo zit je nooit met een verkeerd formaat simkaart opgescheept. Wanneer je simkaart echter al enkele jaren oud is kan het zo zijn dat het formaat niet geschikt is voor de nieuwste telefoons. Voordat je actie onderneemt is het belangrijk om te weten dat je nooit en te nimmer in het koper van de simkaart moet knippen. Hier staan namelijk de gegevens (zoals contacten en sms'jes) opgeslagen en zodra je hierin gaat knippen, riskeer je verlies van deze data.

Riskant: zelf knippen of dit laten doen

Wij raden je daarom af om zelf met een schaar in de weer te gaan. Ook is het onverstandig om je simkaart te laten knippen bij de telecomzaak om de hoek. Alhoewel deze zaken vaak in het bezit zijn van een speciaal op maat gemaakte simkaartknipper, wordt er alsnog in het koper van de simkaart geknipt. De standaardgrootte simkaarten beschikken namelijk over een groter koperoppervlak dan de nanosimkaarten van nu. Zelf knippen, of dit laten doen, is altijd een risico.

Betere optie: neem contact op met je provider

Verstandiger is het daarom om contact op te nemen met je provider. Zij kunnen je een nieuwe simkaart opsturen die precies op maat gemaakt is voor je nieuwe telefoon. Hierbij is het geen probleem om je huidige nummer mee te nemen. Wel kan het zo zijn dat de provider enkele werkdagen nodig heeft voor de productie en verzending van de kaart. Ook kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld de verzendkosten zelf moet betalen. Wel vermijd je hier een hoop risico. Wanneer je op je oude simkaart een hoop contacten hebt staan, is het verstandig om deze bijvoorbeeld via de cloud te synchroniseren en naar je nieuwe toestel te downloaden. Zo heb je namelijk altijd een back-up mocht je (nieuwe) simkaart onverhoopt kapotgaan.

Tip: Wist je dat er steeds meer smartphones te koop zijn, die betaalbaar zijn en beschikken over het razendsnelle 5G netwerk? Vergelijk telefoons op Telefoon.nl en bespaar tientallen euro's op je aanschafprijs.

Apple smartphonesSamsung smartphonesXiaomi smartphonesLG smartphonesMotorola smartphonesHuawei smartphonesNokia smartphonesSony smartphones