Apple komt ‘Batterygate’ gedupeerden tegemoet

Apple kondigde afgelopen week als reactie op de ‘Batterygate’-heisa aan binnenkort een functie aan iOS toe te voegen. Hierdoor kunnen gebruikers zelf kiezen of ze willen dat hun telefoon op volle snelheid draait, ook al is de accu verouderd, of niet. Hieraan kleven enkele risico’s, zoals onaangekondigd opnieuw opstarten. De actie volgt op een eerder aangekondigde prijsverlaging voor het vervangen van de accu. Een juiste keuze, zo blijkt uit onderzoek van GSMArena.

Alhoewel Apple een zeer solide 2017 beleefde, kreeg het jubileumjaar toch een naar staartje. We hebben het natuurlijk over het feit dat Apple oudere telefoons doelbewust slomer maakte. Dit deed men niet om de verkeerde redenen, maar alsnog viel het slecht bij een groot deel van de iPhone-bezitters. Deze heisa, die al snel werd omgedoopt tot ‘batterygate’, ging viraal op internet waarna Apple door het stof ging. Men bood niet alleen officiĆ«le excuses aan, maar kondigde ook een prijsverlaging voor het vervangen van accu’s aan. Als kers op de taart kwam afgelopen week het nieuws naar buiten dat in een toekomstige iOS-update iPhone-gebruikers zelf de keuze krijgen. Of volledige prestatiekracht met alle risico’s van dien, of een iets tragere telefoon zonder mogelijke stabiliteitsproblemen.

Apple heeft juist gehandeld

Het lijkt erop dat Apple hierin juist gehandeld heeft. Ruim de helft van de GSMArena bezoekers – een populaire telefoonwebsite – geeft aan van de eerste optie gebruik te gaan maken. Hierbij lopen zij zo doelbewust het risico dat hun iPhone onverwachts afsluit. Een kleine 30 procent geeft aan gebruik te gaan maken van de prijsverlaging op het vervangen van een accu. Niet langer kost dit 79 dollar, maar ‘slechts’ 29 dollar. Deze prijsreductie gaat op voor reparaties over de hele wereld, dus ook in Nederland. De kleinste groep, net iets meer dan 15 procent, is tevreden met de huidige oplossing. Zij vinden het prima dat Apple doelbewust telefoons slomer maakt, om zodoende risico’s af te dekken.

‘Batterygate’: dit moet je weten

Eind december kwam het nieuws naar buiten dat Apple telefoons met verouderde accu’s minder presteerden dan modellen met nieuwe accu’s. Specifiek ging het hier om de iPhone 6 Plus, het model uit 2014. Gebruikers van dit toestel kwamen erachter dat hun telefoons opmerkelijk sneller waren na het vervangen van de accu. Dit vermoeden werd vervolgens bevestigd door een onderzoeksteam, dat haar resultaten publiceerde in een blogpost. Vervolgens ging het nieuws de hele wereld over, waardoor het Apple te heet onder de voeten werd. Men maakte bekend inderdaad een automatisch mechanisme in iOS, het besturingssysteem, te hebben ingebouwd. Hierdoor werd automatisch de processorkracht van een telefoon beperkt indien de accu tekenen van slijtage vertoonde.

Dit deed men overigs uit zelfbescherming van de telefoons. Het is immers algemeen bekend dat er allerhande problemen op kunnen treden wanneer een telefoon op volle kracht doordraait, ook al is de accu in principe niet in staat om de benodigde capaciteit te leveren. Zo kunnen telefoons ineens uitschakelen, of willekeurig vastlopen. Hoe idealistisch ook, Apple heeft nooit publiekelijk aangekondigd deze functie te hebben toegevoegd. Het bedrijf uit Cupertino heeft zijn fout erkend, en is klanten zodoende tegemoet gekomen met een prijsverlaging voor accuvervanging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

iPhone 6 Plus
iPhone 6 Plus

Bekijk alle informatie over de iPhone 6 Plus

    Beste deal