Nederlandse huisartsen krijgen app om hartfilmpjes te maken

1100 Nederlandse huisartsen krijgen de mogelijkheid om hartfilmpjes te maken met een app. Deze app, CardioSecur geheten, is zowel beschikbaar voor de iPhone als Android smartphones.

Dat meldt CardioSecur vandaag op haar blog. De app is ontwikkeld door KPN en stelt huisartsen in staat om zogenoemde ECG, oftewel hartfilmpjes, te maken met een smartphone of tablet. Het is mogelijk om een cardioloog op afstand te laten meekijken. Hierdoor wordt het goedkoper, gemakkelijker en sneller om een hartfilmpje te laten maken. De app kan gedownload worden in de App Store en Google Play Store, waarna gebruikers elektroden via een kabeltje bevestigen aan hun smartphone of tablet. Vervolgens wordt de opname gestart, waarin onder meer het hartritme, de hartslag en circulatie onder de loep worden genomen. Deze gegevens worden vervolgens gebundeld in een verslag. Dit verslag is in te zien door zowel huisarts als cardioloog.

Voor particulieren en bedrijven

Het is de bedoeling dat in de toekomst alle Nederlandse huisartsen toegang krijgen tot de app, zo valt te lezen in het persbericht. Groot voordeel is dat het zodoende ook mogelijk wordt om hartfilmpjes te maken bij patiënten thuis. Het gaat hier om een voorlopige proef. Niet bekend is hoelang deze gaat lopen. Kosten voor het maken van de filmpjes, worden door KPN vergoed. Het is overigens ook mogelijk om als ‘gewone’ gebruiker de app te downloaden. Een lidmaatschap voor particulieren kost 9,95 euro per maand met eenmalige opstartkosten van 99 euro. Voor bedrijven liggen deze opstartkosten met 199 euro iets hoger, terwijl het maandelijks bedrag hetzelfde blijft.

Apps en gezondheidszorg synchroniseren

Zodoende gaan apps en technologie een steeds prominentere rol in de gezondheidszorg innemen. Momenteel beschikken huisartsen (en andere medische professionals) al over het Elektronisch Patiënten Dossier, waarin gegevens van patiënten worden bijgehouden. Ook heeft Apple in de laatste iOS 11.3 aankondiging aangekondigd meer nadruk te leggen op de gezondheid van haar gebruikers. Zo krijg je in deze versie (die nog uit moet komen) een persoonlijk medisch dossier, waarin alle relevante gegevens worden opgeslagen. Denk hierbij aan het aantal stappen dat je per dag zet, of bijvoorbeeld je eetschema. Ook fabrikanten als Samsung bewegen zich steeds meer richting gezondheidszorg, door bijvoorbeeld preventieapps aan te bieden.

Samsung Health

Denk hierbij aan de “Eye Protection”-app uit 2016 waarin het bedrijf kinderen leerde hun telefoonscherm op een gepaste afstand te houden. Telkens als zij het scherm te dicht bij hun ogen hielden, ontvingen zij hierover een melding. Ook levert de fabrikant haar telefoons tegenwoordig standaard met de Samsung Health app, waarin onder meer een stappenteller verwerkt zit.

Populairste telefoons van augustus 2021
iPhone 12
iPhone 12
  • 200 minuten/sms
  • 5 GB internet

Abonnement €11,00/mnd

Toestel €27,50/mnd

€38
50/mnd
Samsung Galaxy S21
Samsung Galaxy S21
  • 200 minuten/sms
  • 2 GB internet

Abonnement €12,00/mnd

Toestel €25,00/mnd

€37
00/mnd
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro
  • 200 minuten/sms
  • 5 GB internet

Abonnement €11,00/mnd

Toestel €39,50/mnd

€50
50/mnd
iPhone SE 2020
iPhone SE 2020
  • 2500 minuten/sms
  • 2.5 GB internet

Abonnement €8,50/mnd

Toestel €13,00/mnd

€21
50/mnd
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populairste telefoons
Apple smartphonesSamsung smartphonesHuawei smartphonesSony smartphonesLG smartphonesHonor smartphonesMotorola smartphonesNokia smartphones