Nokia: Simpele telefoons nog steeds razend populair

Nog steeds verkoopt Nokia meer feature phones dan smartphones. Daar waar het Finse bedrijf afgelopen jaar zo’n 13 miljoen smartphones wist te slijten, ligt het aantal verkochte feature phones op minstens 30 miljoen.

Dat blijkt uit kwartaalcijfers.

In Nederland heb je het wellicht niet zo duur, maar nog steeds loopt het merendeel van de wereldbevolking rond met een zogenoemde ‘feature phone’. Deze toestellen beschikken over minder functies en mogelijkheden dan smartphones en worden daarom weleens gekscherend weggezet als ‘domme’ telefoons. Vandaag blijkt echter maar weer dat ze nog steeds gretig aftrek vinden. Nokia heeft namelijk haar kwartaalcijfers naar buiten gebracht, en hierin valt te lezen dat men van oktober tot en met december maar liefst 17.3 miljoen van zulke toestellen heeft weten te verkopen. Tijdens het derde kwartaal van 2017 lag dit aantal op 13.5 miljoen stuks, waardoor er zo’n 30 miljoen stuks in zes maanden worden verkocht.

Feature phones verkopen uitstekend

Helaas weten we niet hoeveel Nokia gedurende heel 2017 heeft weten te verkopen, aangezien de cijfers over het eerste halfjaar nooit naar buiten zijn gekomen. Wel kunnen we stellen dat feature phones beter verkopen dan smartphones. Analisten van IDC, een autoriteit binnen de telecomindustrie, schatten namelijk dat Sony vorig jaar zo’n 13 miljoen smartphones heeft weten te verkopen. Uiteraard zeggen deze cijfers niks over de eventuele winstgevendheid. Smartphones zijn immers duurder waardoor ook de mogelijke marge hoger kan zijn. Desondanks kan wel worden gesteld dat feature phones nog steeds een belangrijke pijler voor Nokia vormen. Bovendien zit de markt in de lift, althans voor Nokia.

Nokia in de lift

In 2016 stonden de zaken er immers heel anders voor. Gedurende dit jaar verkocht Nokia, toen nog in handen van Microsoft, ‘slechts’ 35 miljoen stuks. Een behoorlijk tegenvallend resultaat ten opzichte van de 90 miljoen exemplaren in 2015. Sinds het Chinees-Finse bedrijf HMD Global begin 2017 een licentie afnam op de Nokia merknaam, zijn diverse feature phones geïntroduceerd. De meest in het oog springende is waarschijnlijk de Nokia 3310, een heruitgave van het iconische model uit 2000. In tegenstelling tot de vrijwel onbeperkte mogelijkheden van smartphones vandaag de dag gaat dit toestel juist terug naar de basis. Je kunt ermee bellen, sms’en, er is ruimte voor zo’n 200 contacten en je kunt Snake spelen.

Volgens de geruchten gaat er dit jaar een nieuwe versie van deze telefoon uitkomen, ditmaal met 4G-internetondersteuning. Zodoende zou je er ook mee kunnen internetten en eventuel WhatsApp’en. Hierdoor is het toestel met name interessant voor consumenten uit opkomende economieën die geen computer of laptop hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nokia 3310
Nokia 3310

Bekijk alle informatie over de Nokia 3310

    Beste deal